MAANDAG 6 MAART.

Chili. Onderzoeksrechter Juan Guzman Tapia vraagt het Hof van Beroep de onschendbaarheid van senator-voor-het-leven Augusto Pinochet op te heffen. Guzman wil de ex-dictator ondervragen in verband met 72 klachten die sinds januari 1998 in Chili tegen hem zijn ingediend.

Israël. De regering beslist unaniem de Israëlische troepen tegen juli uit de bezette veiligheidszone in Zuid-Libanon terug te trekken.

Verenigd Koninkrijk. De populaire ‘Rooie Ken’ Livingstone, een militant van Labour, is onafhankelijk kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen. De officiële socialistische kandidaat is Frank Dobson.

DINSDAG 7 MAART.

Frankrijk. President Jacques Chirac wijst het gratieverzoek om medische redenen voor Vichy-collaborateur Maurice Papon (89) af. Papon kreeg in april 1998 een celstraf van 10 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid.

Spanje. In San Sebastian, in Baskenland, raken zeven personen gewond door een explosie van een autobom. Het springtuig is met afstandsbediening tot ontploffing gebracht.

WOENSDAG 8 MAART.

China. De voormalige gouverneur van de provincie Jiangxi, Hu Changqing, wordt geëxecuteerd. Hij was veroordeeld voor corruptie (30 miljoen frank steekpenningen). Zijn laatste beroep was door de Opperste Volksrechtbank verworpen.

DONDERDAG 9 MAART.

Indonesië. Bewoners van het eiland Sumatra krijgen op straat mond-neusmaskertjes uitgereikt om zich te beschermen tegen de rook van de bosbranden die bij het begin van het droge seizoen weer oplaaien.

Europa. De Raad van Europa (41 landen) keurt een aanbeveling goed die journalisten het recht geeft hun informatiebronnen geheim te houden.

Israël. Ehud Barak en Yasser Arafat spreken af dat Israëli’s en Palestijnen later in maart de vredesonderhandelingen in Washington hervatten. De twee ontmoetten elkaar in het Egyptische Sharm el Sheikh, in aanwezigheid van president Hosni Moebarak.

VRIJDAG 10 MAART.

Noorwegen. Koning Harald V benoemt de sociaal-democraat Jens Stoltenberg tot formateur van een nieuwe regering. Kort voordien diende de christen-democratische minderheidsregering van premier Kjell Magne Bondevik haar ontslag in.

Turkije. Oud-premier Necmettin Erbakan (74) van de verboden Welvaartpartij (Refah) wordt door het Hof voor de Staatsveiligheid veroordeeld tot één jaar cel voor het ‘aanzetten tot raciale en religieuze haat’ tijdens de verkiezingscampagne in 1994.

Brazilië. De viering van carnaval in Sao Paulo, de grootste stad van het land, leidde tot 204 moorden. Dat is een daling van 11,3 procent tegenover het carnaval van 1999. Bij verkeersongevallen tijdens de carnavalsdagen kwamen 124 mensen om het leven.

ZATERDAG 11 MAART.

Verenigd Koninkrijk. Oud-premier John Major stapt uit de politiek. Bij de volgende verkiezingen komt de conservatief niet meer op.

Oekraïne. Bij een ontploffing – de ergste sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 – komen in een mijn in Loegansk minstens 80 kompels om het leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content