MAANDAG 6 MAART.

Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) wil tienduizend extra plaatsen voor kinderopvang creëren. Ze vindt ook dat veelverdieners meer zouden moeten betalen voor kinderopvang.

ù Docenten van de Antwerpse kunstenopleidingen, de Antwerpse cultuurschepen Eric Antonis (CVP) en Agalev protesteren tegen de mogelijke aanstelling van Ward Beysen (VLD) tot voorzitter van de Autonome Hogeschool Antwerpen. Beysen heeft een cultuuronvriendelijke reputatie.

ù De SAir-group, de beursgenoteerde holding boven Swissair, is bereid Sabena volledig over te nemen. Dat maakt Philippe Bruigisser, topman van SAir, bekend op een persconferentie in Zürich. SAir bezit momenteel 49,5 procent van de Sabena-aandelen.

WOENSDAG 8 MAART.

De samenstelling van de commissie voor regularisatie lijkt een staaltje van politieke benoemingen. Dat schrijft De Morgen.

ù NMBS-baas Etienne Schouppe is geen kandidaat voor een derde termijn als burgemeester van Liedekerke. Hij zegt dat een politiek mandaat niet meer met zijn activiteiten bij de spoorwegen te combineren valt.

ù Minister van Arbeid en Gelijke Kansen Laurette Onkelinx (PS) zal de arbeidsinpectie de opdracht geven proces-verbaal op te stellen als een werkgever bij een indienstneming migranten heeft gediscrimineerd. Het NCMV noemt die aanpak ‘contraproductief’.

ù De baggercombinatie Dredging International en Baggerwerken Decloedt (verenigd in Deme) besluit om niet in te gaan op het overnamebod van de Nederlandse bedrijven Hollandsche Beton Groep (HBG) en Boskalis.

DONDERDAG 9 MAART.

Het Nederlandse kabelbedrijf UPC doet een bod op SBS, de Amerikaanse moedermaatschappij van de Vlaams-Britse commerciële zender VT4.

ù Als de uitbreiding van de haven beperkt blijft tot de bouw van het Duerganckdok, is bijna twee op de drie Doelenaars bereid in het dorp te blijven wonen. Dat staat in een leefbaarheidsstudie die werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. Volgens de Bond Beter Leefmilieu is het behoud van het dorp de enig mogelijke conclusie van de studie.

VRIJDAG 10 MAART.

Tientallen Belgisch-Marokkaanse vrouwen vertrekken naar Marokko om er deel te nemen aan de vrouwenmars voor het ‘Plan voor integratie’. Dat plan moet Marokkaanse vrouwen gelijke rechten bezorgen. In sommige moskeeën in België circuleert een petitie tegen de hervorming van het Marokkaanse familierecht.

ZATERDAG 11 MAART.

De 27-jarige Klaas Van Audenhove is de nieuwe voorzitter van de Volksunie-Jongeren.

ù Door de ‘extreem lakse controle’ in Antwerpen kunnen de Unita-rebellen van Jonas Savimbi nog altijd diamanten verkopen om hun oorlog tegen de Angolese regering te financieren. Dat staat volgens The New York Times in een VN-rapport, dat woensdag wordt voorgesteld. ( zie ook p. 44)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content