MAANDAG 28 FEBRUARI.

Roemenië. In de Donaudelta wordt de noodtoestand uitgeroepen omdat de drinkwaterreserves op raken. Het water in de delta wordt vergiftigd door cyanide dat ruim drie weken geleden uit het spoelwaterbassin van een goudmijn in Roemenië is gelekt.

Indonesië. Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en bekend lobbyist voor Amerikaanse bedrijven onder het regime van Soeharto, gaat de Indonesische president Abdurrahman Wahid adviseren over algemene zaken en sociaal-politiek beleid.

Algerije. In een dorp in het zuiden van Algerije zijn 20 mensen (nomaden) vermoord. De veiligheidsdiensten schrijven de aanslag niet meteen toe aan ’terroristen’, zoals de gewapende islamitische strijders doorgaans worden genoemd.

DINSDAG 29 FEBRUARI.

Duitsland. Friedrich Merz (44) is de nieuwe CDU-fractieleider in de Bondsdag. Hij is de opvolger van Wolfgang Schäuble die twee weken eerder ontslag nam in verband met zijn betrokkenheid bij de zwartgeldaffaire.

Verenigde Staten. In de staat Michigan overlijdt een meisje van zes jaar aan de verwondingen die het opliep tijdens een schietpartij in haar klas. Een zevenjarig klasgenootje schoot haar voor de ogen van haar medeleerlingen en de onderwijzer neer.

WOENSDAG 1 MAART.

Frankrijk. President Jacques Chirac verklaart dat het conflict met premier Lionel Jospin van de baan is. Jospin had zich in Israël even op het terrein van Chirac – de buitenlandse politiek – gewaagd tot woede van de president.

Oostenrijk-Duitsland. Jörg Haider noemt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer een ‘voormalig RAF-sympathisant’. De Rote Armee Fraktion (RAF) was een vooral in de jaren zestig actieve uiterst linkse terreurgroep in de Bondsrepubliek.

DONDERDAG 2 MAART.

Jemen. In de hoofdstad Sanaa worden een Nederlandse en een Jemenitische medewerker van een hulporganisatie doodgeschoten. Ten noorden van Sanaa wordt de Poolse ambassadeur Krzystov Sutrowicz door leden van de Yamneyatain-stam ontvoerd.

Verenigd Koninkrijk. Acht passagiers van het gekaapte Afghaanse toestel, dat in februari in de buurt van Londen landde, mogen in Groot-Brittannië blijven. De asielverzoeken van 32 andere passagiers zijn afgewezen. Over 37 aanvragen is nog geen beslissing genomen.

VRIJDAG 3 MAART.

Europese Unie. Op een informele Europese ministerraad in Lissabon spreekt de nieuwe Oostenrijkse minister van Justitie Dieter Böhmdorfer (van de Vrijheidspartij) voor een halflege zaal. Verschillende ministers, onder wie Marc Verwilghen en Antoine Duquesne, verlaten de zaal als Böhmdorfer het woord neemt. (Zie ook p. 106)

ZONDAG 5 MAART.

Australië. In Sydney stappen zo’n 750.000 homo’s, lesbiennes en sympathisanten, ook uit het buitenland, op in de sinds 1978 jaarlijks georganiseerde Gay and Lesbian Mardi Gras. Twee aartsbisschoppen veroordelen de parade als amoreel en exhibitionistisch.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content