MAANDAG 14 FEBRUARI.

Nederland blokkeert tienduizend ton verdachte bietenpulp uit de Belgische suikerfabriek van Moerbeke. Uit onderzoek blijkt dat er te veel gips vermengd werd met de pulp.

DINSDAG 15 FEBRUARI.

De Mechelse penningmeester van de middenstandsorganisatie Unizo (het vroegere NCMV) die kandidaat is voor het Vlaams Blok bij de gemeenteraadsverkiezingen, moet ontslag nemen als hij kandidaat blijft. Dat zegt Unizo-secretaris-generaal Kris Peeters.

– 88 procent van de Vlaamse 18- tot 20-jarigen heeft een diploma secundair onderwijs, 44 procent van de 21- tot 24-jarigen heeft een diploma hoger onderwijs. Tegelijk blijkt dat amper 47 procent van de studenten die aan een universitaire opleiding beginnen, hun diploma behalen.

WOENSDAG 16 FEBRUARI.

Een nieuwe wet verplicht autoverkopers de kilometerstand van een tweedehandsauto op de factuur te vermelden. Wie bij herverkoop knoeit met de teller, wordt daardoor strafbaar. De kilometerstand moet ook regelmatig in het onderhoudsboekje worden genoteerd.

– De Antwerpse correctionele rechtbank organiseert voor de tweede keer de gezamenlijke behandeling van een aantal zaken over verkeersagressie. Met deze megaprocessen wil het gerecht zijn achterstand inhalen.

DONDERDAG 17 FEBRUARI.

Vlaamse opvangmoeders zullen hogere vergoedingen krijgen, zo kondigt minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) aan. De toelage per dag per kind stijgt van 508 naar 537 frank. Vogels wil verder het aantal opvangplaatsen verhogen met 1500.

– De Vlaamse regering schrapt Vlaanderen-Europa 2002, omdat het project te weinig samenhang heeft en de Vlaamse overheid er te weinig bij betrokken is. Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) zal een ander toekomstproject voor Vlaanderen uitwerken.

VRIJDAG 18 FEBRUARI.

Het wordt gemakkelijker voor Belgen in het buitenland om deel te nemen aan Belgische verkiezingen. Ze kunnen hiervoor in de Belgische ambassade of het consulaat terecht, naar België komen of bij volmacht stemmen.

– Het wetsontwerp over het snelrecht wordt goedgekeurd in de Kamer. CVP en Vlaams Blok onthouden zich.

ù Freddy Willockx (SP) krijgt de opdracht in het buitenland te onderhandelen over asielzoekers die door België naar hun land van herkomst worden teruggestuurd.

– Het Controlecomité der Verzekeringen wil verzekeringsmaatschappijen verplichten brokkenmakers een autoverzekering te weigeren. Door de stijgende concurrentie gaan de premies voor autoverzekeringen niet omhoog, terwijl de kosten voor het herstel van wagens wel stijgen.

ZATERDAG 19 FEBRUARI.

Journalist Bert Van Hoorick overlijdt op 65-jarige leeftijd. Van Hoorick was actief bij de socialistische en de communistische partij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgesloten in concentratiekamp Buchenwald, later schreef hij voor De Rode Vaan.

ZONDAG 20 FEBRUARI.

Meer dan tienduizend mensen betogen in Brussel tegen de coalitie met extreem-rechts in Oostenrijk. In de betoging, een initiatief van PS-voorzitter Elio Di Rupo, lopen heel wat leden van de regering mee.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content