MAANDAG 7 FEBRUARI.

Het onderzoek naar de verwisselde ampullen die in Gasthuisberg aan twee baby’s het leven hebben gekost, wordt stopgezet. Volgens het Duitse en Leuvense gerecht kan niet langer achterhaald worden of de fout bij de Duitse producent van de ampullen dan wel bij het ziekenhuis ligt.

ù Antonino Costa, voormalig werknemer bij KB-Lux, wordt in staat van beschuldiging gesteld wegens schriftvervalsing. Hij bezorgde valse informatie aan de krant De Morgen waaruit bleek dat minister van Financiën Didier Reynders (PRL) miljoenen had staan op een geheime rekening bij KB Lux.

DINSDAG 8 FEBRUARI.

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) werkt aan een Koninklijk Besluit dat de regeling die toeslagen verbiedt voor patiënten in twee- of meerpersoonskamers tijdelijk verlengt. Daarna wil hij zo snel mogelijk met artsen en ziekenfondsen tot een definitieve regeling komen.

ù De families van de slachtoffers van de ramp met een skilift in het Italiaanse Cavalese krijgen elk een schadevergoeding van tachtig miljoen. Bij die ramp, veroorzaakt door een Amerikaans legervliegtuig, kwamen ook vijf Belgen om. Driekwart van de vergoeding wordt betaald door de Amerikaanse regering.

WOENSDAG 9 FEBRUARI.

De Nigeriaanse asielzoekster Sémira Adamu kwam bij haar uitwijzing niet om het leven door verstikking met een kussentje, maar door de houding waarin ze door de rijkswachters in bedwang gehouden werd. Dat blijkt uit buitenlands onderzoek.

ù Grondwateronderzoek toont aan dat de terreinen van schokdemperproducent Tennoco Automotive in Sint-Truiden dermate vervuild zijn met chroom dat ook de nabijliggende Terbiestwijk aangetast zou kunnen zijn.

DONDERDAG 10 FEBRUARI.

Gerard Mortier wordt de bezieler van het Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur dat minister van Cultuur Bert Anciaux (VU) gaat bouwen in Gent. Mortier stapt een jaar vroeger op als artistiek leider van de Salzburger Festspiele, uit protest tegen de extreem-rechtse regeringsdeelname in Oostenrijk.

VRIJDAG 11 FEBRUARI.

Alain Van der Biest wordt veroordeeld voor persoonlijke verrijking en gesjoemel met overheidsgeld. Hij krijgt een jaar gevangenisstraf met uitstel en een boete van 45.000 frank.

ZATERDAG 12 FEBRUARI.

De Eetwareninspectie heeft geen motorolie gevonden in het frituurvet van restaurants of frietkramen, aldus minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev). De inspectie onderzocht eind ’99 honderden stalen die allemaal in orde bleken te zijn.

ù Om weer rendabel te worden, zal De Post in de volgende vijf jaar elfduizend banen schrappen. Er vallen geen naakte ontslagen, alle afvloeiingen zullen gebeuren door brugpensioenen, deeltijdse arbeid en vrijwillig vertrek.

ZONDAG 13 FEBRUARI.

In Brugge protesteren zo’n vierhonderd mensen tegen het Belgische asielbeleid en meer bepaald tegen de collectieve uitwijzingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content