ZONDAG 30 JANUARI.

Duitsland. Bij tussentijdse deelstaatverkiezingen voor een vrijgekomen zetel in het parlement in Thüringen lijdt de CDU een gevoelige nederlaag. Deze ongunstige uitslag is het eerste politieke gevolg van de schandalen rond de christen-democraten.

MAANDAG 31 JANUARI.

Indonesië. De Indonesische president Abdurrahman Wahid ontslaat ex-chef-staf van het leger en huidig minister van Politieke Zaken en Veiligheid, generaal Wiranto. Het ontslag is het gevolg van het rapport van een onafhankelijke mensenrechtencommissie, waarin Wiranto en vijf andere generaals schuldig zijn verklaard aan het bloedbad dat volgde op het onafhankelijkheidsreferendum op Oost-Timor.

American football. Saint Louis Rams wint in Atlanta voor 72.000 toeschouwers de Super Bowl, de finale van het Amerikaans kampioenschap. Meer dan 100 miljoen belangstellenden volgen het gebeuren via de televisie.

Frankrijk. Franse vrachtrijders blokkeren autowegen en grensovergangen. De truckers eisen meer loon en minder werkuren. Zij zijn het niet eens met de minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, die de werkgevers uitzonderingen toestond op de 35-urige week die begin dit jaar van kracht werd.

Spanje. De socialistische partij PSOE en het door communisten gedomineerde Verenigd Links (IU) sluiten een historisch akkoord voor de parlementsverkiezingen van 12 maart.

Frankrijk. Als gevolg van het ophefmakende boek van gevangenisdokter Véronique Vasseur over de mensonterende toestand in de Parijse gevangenis La Santé wordt een parlementaire onderzoekcommissie opgericht.

DONDERDAG 3 FEBRUARI.

Rusland. De Russische regering eist de onmiddellijke vrijgave van de koopvaardijtanker Volga-Neft-147 die door de Amerikaanse marine werd opgebracht voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. De VS vermoeden dat het schip Iraakse olie verscheept, wat in strijd is met het internationaal embargo uit 1990. Later onderzoek in Oman bevestigt dat vermoeden.

ZONDAG 6 FEBRUARI.

Iran. Bij een bomaanslag in Teheran vallen één dode en vijf gewonden. Volgens de Iraanse overheid zouden de moedjahedien Khalq vijf mortiergranaten hebben afgevuurd op het politieke centrum van de hoofdstad. Over twee weken worden in Iran parlementsverkiezingen gehouden.

Italië. In 150 Italiaanse steden is de auto taboe. De binnensteden zijn afgesloten voor particulier vervoer. Het openbaar vervoer is gratis voor iedereen.

Film. In Antibes overlijdt de Franse filmregisseur Claude Autant-Lara (99), de maker van onder andere “En cas de malheur” en “La traversée de Paris”.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content