MAANDAG 17 JANUARI.

Chili. De socialist Ricardo Lagos wint de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zijn rechtse tegenkandidaat Joaquin Lavin. Lagos is de eerste socialistische president sinds Augusto Pinochet in ’73 met geweld de macht overnam van Salvador Allende.

DINSDAG 18 JANUARI.

Ruimtevaart. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA staakt haar pogingen om contact te krijgen met de ruimtesonde Mars Polar Lander. Dat contact ging verloren toen de sonde in december op de rode planeet landde.

WOENSDAG 19 JANUARI.

VS. Hillary Clinton zegt dat ze de rest van haar leven wil doorbrengen met haar echtgenoot, ondanks zijn affaire met Monica Lewinsky. Hillary woont momenteel in New York om daar senator te kunnen worden, terwijl Bill in Washington blijft.

Bosnië. De VN willen dat de SFOR-vredesmacht in Bosnië de Servische leider Radovan Karadzic arresteert. Alleen dan wordt een blijvende vrede in Bosnië mogelijk, aldus de VN.

Pakistan. De afgezette premier Nawaz Sharif wordt door de nieuwe bewindsman Pervez Musharraf beschuldigd van fraude, kaping, terrorisme en poging tot moord. Musharraf kwam eind vorig jaar aan het bewind na een staatsgreep.

DONDERDAG 20 JANUARI.

Steden. De Japanse hoofdstad Tokio blijft de duurste stad ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Economist Intelligence Unit. Londen haalt Parijs en Genève in als duurste Europese stad.

Israël. De Israëlische president Ezer Weizman wordt verdacht van belastingfraude en corruptie. Tussen ’88 en ’93 ontving hij zeven miljoen frank van een Franse industrieel, geld dat hij niet aangaf.

VRIJDAG 21 JANUARI.

Kosovo. De nieuwe burgerbeschermingsorganisatie TMK, die moet helpen bij de heropbouw van Kosovo, wordt officieel opgericht. TMK telt zo’n vijfduizend leden.

ZATERDAG 22 JANUARI.

India. Bij gevechten tussen Indiase en Pakistaanse troepen in Kashmir komen minstens zeventien mensen om het leven.

Burundi. Bij acties van Hutu-rebellen in het Oost-Afrikaanse Burundi komen dertig mensen om het leven. De Hutu’s voeren al sinds ’93 strijd met het door Tutsi’s gedomineerde leger.

Turkije. Meer dan tachtig leden van de fundamentalistische Hezbollah-militie worden opgepakt door de politie. Hezbollah wil een islamitische staat stichten in Turkije.

ZONDAG 23 JANUARI.

Algerije. Bij zware rellen tussen moslimrebellen en het leger komen 57 mensen om het leven. Enkele dagen eerder meldde het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken nog dat tachtig procent van de rebellen de wapens had neergelegd.

Brazilië. De stranden van Ipanema en Copacabana bij Rio De Janeiro worden bedreigd door een 50 km² grote olievlek, die ontstond na een breuk in een pijpleiding.

Ierland. Voor de westkust van Ierland komt zo’n tweeduizend liter stookolie in zee terecht na een aanvaring tussen een Nederlands en een Spaans schip. Er zou geen gevaar zijn voor een olieramp.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content