ZATERDAG 1 JANUARI.

De Ippa Bank en Anhyp smelten samen tot Axa Bank België. Het wordt de op vijf na grootste bank van het land.

ZONDAG 2 JANUARI.

Bij Limburger Frans Rondags worden voor ongeveer vijftien miljoen frank aan prijsduiven gestolen. Volgens de duivenkweker is dit het werk van jaloerse concurrenten.

MAANDAG 3 JANUARI.

Albert Mahieu stapt uit Vivant. Bij de jongste parlementsverkiezingen was hij de enige verkozene van die partij. Mahieu wil als onafhankelijke in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad zitting hebben.

DINSDAG 4 JANUARI.

Uit cijfers van de NMBS blijkt dat het aantal gevallen van agressie op de trein in 1999 is verdubbeld in vergelijking met het jaar voordien.

ù Het aantal bevallingen in Vlaanderen in 1999 bedroeg 59.973. Dat is een absoluut dieptepunt. In 1998 waren er nog 672 bevallingen meer.

ù In Brussel ondertekenen twee homoparen de eerste wettelijke samenlevingscontracten.

WOENSDAG 5 JANUARI.

België zit in de greep van een epidemie van luchtwegeninfecties. Vooral de A-griep is bijzonder hardnekkig.

ù Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAAE) berispt de Belgische regering omdat ze geen nucleair materiaal wil leveren aan Pakistan.

ù Het weekblad Trends verkiest de 31-jarige Stijn Bijnens, chief executive officer van het Internetbeveiligingsbedrijf Ubizen (ex-Netvision) tot Manager van het Jaar. ( zie ook p. 114)

ù In een voorstel van decreet vraagt Norbert De Batselier (SP), voorzitter van het Vlaams parlement, om vanaf 1 januari 2001 de cumulatie van een parlementair mandaat met een lokaal uitvoerend mandaat en een privé-beroep te verbieden.

DONDERDAG 6 JANUARI.

Zonder de vergoedingen voor de dioxinecrisis is het inkomen in de land- en tuinbouw vorig jaar met ruim 20 procent gedaald. Dat beweert de Boerenbond.

ù Verzekeringsmaatschappijen willen hun klanten verplichten om hun wagen uit te rusten met een goedgekeurd ‘nadiefstalsysteem’. Zo’n systeem laat een gesloten auto na een tijdje stilvallen.

VRIJDAG 7 JANUARI.

De Raad van State vernietigt een Koninklijk Besluit dat de aanstelling van een veiligheidscoördinator op een bouwterrein verplicht maakt.

ù Ispa, de Belgische vereniging van Internettoegangleveranciers, telde in november ruim 735.000 aansluitingen op Internet. Daarmee is de Internetmarkt in vier maanden tijd verdubbeld.

ù De federale regering bereidt de oprichting voor van een permanent crisiscentrum dat operationeel wordt bij rampen in het buitenland en als landgenoten in het buitenland in gevaar verkeren.

ù De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) vindt dat de beleidsnota van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) te veel afgestemd is op maatschappelijke verwachtingen en de verwachtingen van de leerlingen zelf negeert.

ZATERDAG 8 JANUARI.

Vlaams onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) wil de leerlingen van de laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs op school theoretische autorijlessen aanbieden. De fietsersbonden en de autorijscholen protesteren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content