Maandag 20 december.

Bosnië. Soldaten van de internationale vredesmacht SFOR arresteren Stanislav Galic, bijgenaamd de “beul van Sarajevo”. Deze voormalige bevelhebber van het beruchte Sarajevo-Romanijakorps van het Bosnisch-Servische leger wordt door het Joegoslavië-Tribunaal gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid.

Dinsdag 21 december.

Frankrijk. De rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zijn unaniem van oordeel dat homoseksualiteit van de vader geen reden is om hem te verbieden voor zijn kinderen te zorgen.

Woensdag 22 december.

Duitsland. In Aken komt na 50 uur een einde aan de gijzeling in een filiaal van de Landeszentralbank. De politie schiet de Joegoslavische gijzelnemer Adnan H. (46) dood. Twee van de drie gijzelaars zijn lichtgewond.

Vrijdag 24 december.

Frankrijk. In Parijs overlijdt de voormalige Franse premier en minister van Buitenlandse Zaken Maurice Couve de Murville (92), de laatste eerste minister onder president Charles de Gaulle.

Zondag 26 december.

China. In Peking worden vier leiders van de verboden Falun Gong-sekte, die op 20 juli werden gearresteerd, veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot achttien jaar. De vier zijn lid van de Communistische Partij.

Guatemala. Oppositieleider Alfonso Portillo, van het Republikeins Front, wint de eerste presidentsverkiezingen sinds het einde van de burgeroorlog, drie jaar geleden. In de beslissende tweede stemronde behaalt hij 68 procent. Zijn tegenstander, Oscar Berger, van de regerende Partij van de Nationale Vooruitgang blijft hangen op ruim 31 procent.

Dinsdag 28 december.

Denemarken. Minister van Justitie Frank Jensen maakt bekend dat de Deense autoriteiten op 24 december een Deense functionaris bij de Europese Commissie hebben gearresteerd. De man zou tijdens de Koude Oorlog tussen 1979 en 1981 voor de Stasi (DDR) hebben gespioneerd.

Oostenrijk. Bij sneeuwlawines komen elf mensen, leden van een Duitse alpinistenclub, om het leven. Ze raken bedolven onder de sneeuw in het Silvretta-wintersportgebied in Tirol. Een alpinist wordt gered dankzij zijn lawinepieper.

Turkije. In de Zee van Marmara, niet ver van de Turkse stad Istanbul, vergaat de Russische tanker Volganeft 248 tijdens stormweer. Het schip, met 4.300 ton stookolie aan boord, breekt in tweeën. De 17 opvarenden zijn gered. De oever van de Bosporus wordt besmeurd met olie.

Donderdag 30 december.

Turkije. De hoogste aanklager in Turkije verwerpt het beroep van de Koerdische leider Abdullah Öcalan tegen zijn doodvonnis.Daarmee is het proces afgesloten. Het parlement moet nu beslissen of de PKK-leider wordt geëxecuteerd, waarna de president het besluit moet bekrachtigen.

Zaterdag 1 januari.

Europese Unie. Portugal neemt het voorzitterschap van de Europese Unie over van Finland. Lissabon geeft de uitbreiding van de Unie voorrang.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content