Maandag 20 december.

ACV-voorman John Janssens wordt aangehouden. Als voorzitter van de Christelijke Centrale van Vervoersarbeiders en Diamantbewerkers zou hij miljoenen verduisterd hebben.

Dinsdag 21 december.

De Europese Commissie beschouwt de Maribelsteun aan exportgerichte bedrijven als concurrentievervalsing. Bedrijven die ten onrechte gebruikmaakten van de regeling, zullen die moeten terugbetalen.

Woensdag 22 december.

Wim Elbers, ambtenaar bij de gerechtelijke politie, lid van het Comité P en Vlaams Blok-militant, wordt veroordeeld voor de verspreiding van racistische boodschappen via Internet.

ù André Godfroid, ex-directeur van het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking (ABOS), wordt vrijgesproken van fraude. Hij zou 12,5 miljoen frank verduisterd hebben door vliegtuigtickets te bestellen op naam van fictieve buitenlandse studenten.

ù De zestienjarige tennisster Kim Clijsters wordt verrassend verkozen tot sportvrouw van het jaar. Triatleet Luc Van Lierde wordt sportman van het jaar.

Donderdag 23 december.

Er komen premies voor varkenshouders die hun varkensstapel verminderen en aan reconversie doen. Dat staat in een meerjarenprogramma van Vlaams minister van Landbouw Vera Dua (Agalev) voor een duurzamere en milieuvriendelijkere landbouw.

ù Vanaf september 2000 zullen twee commerciële landelijke radio’s mogen uitzenden. Dat zegt Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD).

Vrijdag 24 december.

In zijn kerstboodschap praat koning Albert heel openhartig over zijn privé-leven en verwijst naar de affaire rond zijn buitenechtelijke dochter Delphine.

ù Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) herstart het afbraakbeleid dat door zijn voorganger Steve Stevaert (SP) was begonnen. Bij zijn aantreden had Van Mechelen dat stilgezet omdat hij zelf de kans wou hebben om de dossiers te bekijken.

Maandag 27 december.

Het Brusselse en Zwitserse gerecht starten een onderzoek naar partners en een kaderlid van de energieholding Tractebel in Kazachstan. Die zouden twee miljard frank aan commissies gebruikt hebben om lokale politici om te kopen. (Zie ook p. 28)

Dinsdag 28 december.

Een kwart van de Vlamingen vindt de Vlaamse regering niet nodig. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Vlaamse overheid. De meerderheid vindt dat er aan de huidige bevoegdheden weinig hoeft te veranderen.

Woensdag 29 december.

De SP-kamerleden pleiten voor een snellere realisering van de actieve welvaartsstaat. Ze willen onder andere dat er werk gemaakt wordt van de gelijkschakeling van het statuut van de arbeider aan dat van de bediende.

Zaterdag 1 januari.

Genk, Waregem en Mortsel mogen zich voortaan stad noemen.

Zondag 2 januari.

In Wilrijk probeert het Animal Liberation Front brand te stichten in een winkel van Pelsland.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content