Maandag 16 november:

Rusland. Moskou aanvaardt de voedselhulp die de Europese Unie voorstelt. In het voorbije weekend vielen in Rusland dertien doden door de ondervoeding en de extreme koude. Joeri Loezjkov, de burgemeester van Moskou, kondigt aan dat hij een eigen partij opricht om president Boris Jeltsin eventueel te kunnen opvolgen in 2000.

VS. Stokely Carmichael, de leider van de in de jaren zestig actieve Black Power-beweging, overlijdt.

Europa.Robin Cook, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, is bereid tot een debat over de heropstanding van de West-Europese Unie (Weu). Gezien het Europese onvermogen om zelfstandig op te treden in de Kosovo-crisis, lijkt er nu weer een belangrijkere rol weggelegd voor deze defensieorganisatie.

Dinsdag 17 november:

Groot-Brittannië. Een Londense rechter bepaalt dat Jack Straw, de minister van Binnenlandse Zaken, voor 2 december moet beslissen over de uitlevering van ex-dictator Augusto Pinochet aan Spanje. Eerst moeten de Law Lords, de hoogste rechterlijke instantie, nog wel een oordeel uitspreken over de politieke onschendbaarheid van Pinochet.

Thailand. Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de Cambodjaanse Rode-Khmerleider Khieu Samphan overleden is.

Woensdag 18 november:

Europa. De commissie-Juridische Zaken van het Europees parlement keurt het voorstel voor een nieuw statuut van europarlementsleden goed. Hierdoor krijgt elk parlementslid een eenvormig brutoloon van 227.000 frank per maand.

Zuid-Afrika. De regering zal de komende tien jaar voor 180 miljard frank aan wapens aankopen bij Duitse, Britse, Zweedse en Italiaanse wapenproducenten. Deze landen beloven voor hetzelfde bedrag compensaties, waardoor er 65.000 banen vrijkomen in Zuid-Afrika.

Donderdag 19 november:

Japan. De Liberaal-Democratische Partij sluit een verbond met haar grootste vijand, de Liberale Partij van Ichiro Ozawa, om een pakket maatregelen ter bestrijding van de economische crisis door het parlement te loodsen.

Servië. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben Serviërs gebruikgemaakt van gifgas bij de inname van de Bosnische Moslimenclave Srebrenica.

Vrijdag 20 november:

Rusland. De eerste module van het nieuwe, internationale ruimtestation wordt vanaf een lanceerbasis in Kazachstan in een baan rond de aarde gezet. De VS, Japan en Europa financieren het project.

Zondag 22 november:

Indonesië. Bij gevechten tussen moslims en christelijke migranten vallen in Jakarta minstens zes doden. Ook worden christelijke scholen en kerken in brand gestoken en vernield.

Europa. Het koude weer kost het leven aan tientallen personen in heel Europa. Vooral Polen, Roemenië en Rusland worden zwaar getroffen.

Maandag 23 november:

Europa. In zes Europese landen ligt het treinverkeer lam. Het spoorwegpersoneel staakt en wil zo protesteren tegen het voorstel van de Europese Commissie om 25 procent van het spoor te liberaliseren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content