Maandag 16 november:

In Waimes wordt een zevende Belgisch geval van gekkekoeienziekte vastgesteld. Meer dan tweehonderd dieren in het bedrijf worden vernietigd.

ù Het aantal verkeersslachtoffers in België is afgelopen jaar met 3,9 procent gestegen in vergelijking met 1996. Daarmee komt een eind aan de dalende trend van de voorbije jaren. Het verkeer eiste vorig jaar 1364 doden en 11.432 zwaargewonden.

Dinsdag 17 november:

De familie van de vermoorde rijkswachter Peter De Vleesschauwer krijgt geen inzage in het dossier. Het gerecht meent dat het vrijgeven van informatie het onderzoek zou kunnen schaden. De familie vreest dat het onderzoek stilligt.

ù Het elektronisch betalen in ons land is dit jaar met ruim een derde toegenomen. De afschaffing van de vijf frank verrichtingskosten, een gevolg van de staking van de geldkoeriers begin dit jaar, zet meer mensen aan de bankkaart te gebruiken.

ù Jeansfabrikant Levi’s blijft bij haar beslissing om haar drie Belgische vestigingen in Wervik, Gits en Deurne eind dit jaar te sluiten.

Woensdag 18 november:

Het gerecht controleert 160 lunaparken over heel het land op de aanwezige toestellen en de leeftijd van de cliënteel. Zo’n honderd verboden kansspelen worden in beslag genomen, vijftien minderjarigen worden aangehouden. Verschillende goktenten waren getipt over de inval.

ù Paul De Wispelaere ontvangt de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren in Den Haag. De prijs, waaraan een geldsom van 625.000 frank is verbonden, wordt beurtelings aan een Nederlandse en een Vlaamse schrijver toegekend.

Donderdag 19 november:

Bij huiszoekingen in en rond Brussel worden 53 verdachten van een Roemeense dievenbende opgepakt. Achttien onder hen blijven aangehouden. De bende zou verantwoordelijk zijn voor 1700 inbraken. Bij de huiszoekingen wordt de buit van verschillende inbraken teruggevonden.

ù In Bergen bezetten zo’n twintig mensen zonder papieren een kapel van de paters kapucijnen. Ze eisen dat hun verblijf in ons land wordt geregulariseerd. De paters stemmen in met de actie.

Vrijdag 20 november:

VLD en VU sluiten een akkoord om in Brussel een kartel te vormen voor de gewestverkiezingen in juni 1999. Lijsttrekker wordt Annemie Neyts van de VLD, op de tweede plaats komt VU’er Sven Gatz. Bert Anciaux (VU) duwt de lijst.

ù De Amerikaanse filmmaatschappij Twentieth Century Fox investeert meer dan een miljard frank in de Vlaamse animatiefilm Raptoms, een product van de firma Imagination In Motion in Sint-Stevens-Woluwe.

ù De levensstandaard in Wallonië is bijna 29 procent lager dan in Vlaanderen, een verschil dat de voorbije decennia steeds groter is geworden. Dat blijkt uit cijfers van de studiedienst van de PSC en CVP. Opdat Wallonië de achterstand zou kunnen ophalen, zijn er 180.000 nieuwe banen nodig. (zie ook p. 20)

Zaterdag 21 november:

Mieke Vogels leidt de Senaatslijst van Agalev bij de verkiezingen van volgend jaar, de tweede plaats wordt bezet door Frans Lozie, die bekend werd als lid van de commissie- Dutroux. Patsy Sörensen voert de Europese lijst aan.

Zondag 22 november:

Een brand in de gebouwen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel zorgt voor miljoenen aan schade.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content