Maandag 2 november:

Duitsland. De sociaal-democratische SPD draagt Johannes Rau voor als presidentskandidaat.

Congo. Volgens Congo-specialist Ronald Van den Bogaert zoekt de Congolese president Laurent-Désiré Kabila wanhopig naar geld bij westerse partners. Het geld zou dienen voor de vlucht van zijn regering, de betaling van huurlingen en het vergoeden van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe.

VS. De burgemeesters van enkele steden met veel geweld dagen de wapenindustrie voor de rechter. Zij vorderen de miljoenen dollars terug die ze jaarlijks spenderen aan ongelukken met wapens en de opvang van slachtoffers door wapengeweld.

Frankrijk. De Franse officier Pierre Henri Bunel wordt gearresteerd omdat hij informatie aan Servië heeft doorgegeven over doelen bij een mogelijke Navo-aanval. Hij riskeert een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Dinsdag 3 november:

Colombië. De regeringstroepen leveren slag met de rebellen van de FARC, de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombië. Die namen afgelopen zondag, aan de vooravond van vredesonderhandelingen met de regering, de stad Mitu in.

Indonesië. Volgens de speciale onderzoekscommissie zijn de rellen van begin mei door de militaire en politieke elite opgezet met het oog op een staatsgreep. De gewelddadigheden maakten 1200 doden en zorgden voor het aftreden van president Suharto.

Italië. Patrizia Reggiani, de ex-vrouw van de in 1995 vermoorde modekoning Maurizio Gucci, wordt tot 29 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het beramen van de aanslag op haar ex-man.

Spanje. Premier José Maria Aznar geeft de toestemming voor gesprekken met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De regering stelt gunstige veranderingen vast bij de ETA, die zes weken geleden een wapenstilstand afkondigde.

Woensdag 4 november:

Frankrijk. Het Franse parlement blokt een poging af van de conservatieven om de solidariteitspacten (de PAC’s) te kelderen. Deze pacten willen de rechten van de samenwonenden verbeteren.

Europa. Een rapport van de Europese Commissie stelt dat Letland tegen eind volgend jaar kan aansluiten bij de groep van zes landen waarmee de EU over een mogelijke toetreding negocieert. De commissie onderhandelt nu al met Polen, Tsjechië, Hongarije, Slovenië, Estland en Cyprus. Tsjechië en Slovenië krijgen een waarschuwing omdat zij zich niet snel genoeg aanpassen aan de Europese regels.

Donderdag 5 november:

Nederland. Premier Wim Kok dreigt met een kabinetscrisis omdat de regeringspartijen geen overeenkomst kunnen bereiken over het lot van zeventienduizend Bosnische asielzoekers.

Frankrijk. De lyceumstudenten komen opnieuw de straat op, maar het aantal actievoerders ligt beduidend lager dan twee weken geleden. Volgens premier Lionel Jospin willigde de regering de eisen van de leerlingen in.

Afghanistan. De VN-commissie voor de mensenrechten beschuldigt de Taliban-milities van het doden en martelen van duizenden burgers bij de inname van twee Afghaanse steden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content