Maandag 26 oktober:

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Jan Peeters (SP) begint een kort geding tegen de kustgemeente De Haan omdat die een toekomstig asielcentrum heeft laten verzegelen. Burgemeester Ivan Catrysse verzet zich tegen de komst van het centrum.

ù De openbare bibliotheken in Vlaanderen hebben afgelopen jaar 46 miljoen boeken uitgeleend aan ruim anderhalf miljoen lezers. Sinds 1990 is het aantal leden van de bibliotheken met 25 procent gestegen.

ù Jan Hautekiet volgt Jan Schoukens op als nethoofd van radiozender Studio Brussel.

Dinsdag 27 oktober:

Bloed en bloedderivaten worden een flink stuk duurder. De vaste kosten voor het afnemen, testen en bewaren van bloed stijgen, terwijl het bloedverbruik daalt. Het Rode Kruis moet steeds minder bloed aan ziekenhuizen leveren.

Woensdag 28 oktober:

Het Vlaams parlement keurt een motie goed over de sluiting van de Levi’s-vestigingen in Wervik, Gits en Deurne. In de motie vraagt het parlement dat alle steun die aan het bedrijf gegeven is, wordt teruggevorderd.

ù In het Antwerpse Sportpaleis gaat The Night Of The Proms van start. Het jaarlijks muziekevenement, met een mix van klassiek en pop, lokt over vijftien avonden zowat een kwartmiljoen bezoekers.

ù Bijna de helft van de jongeren tussen zeventien en achttien jaar zegt ooit al eens drugs te hebben gebruikt. Dat blijkt uit een enquête van de Rijksuniversiteit Gent. In 1990 lag het cijfer nog onder de vijftien procent.

Donderdag 29 oktober:

Een gepensioneerde arbeider van de Brusselse Vervoersmaatschappij MIVB stierf in 1996 aan de gevolgen van kanker, veroorzaakt door asbest. Dat schrijft De Morgen. De man werkte vlakbij een installatie die tramonderdelen ontmantelde, waarin asbest zat.

ù Een echtpaar uit Waterloo, dat enkele dagen gegijzeld werd in Jemen, wordt vrijgelaten. De ontvoerders, leden van de Al-Asham-familieclan, eisen de vrijlating van een ter dood veroordeeld familielid.

ù Informatici van het ministerie van Financiën voeren in Brussel actie voor een beter statuut.

ù Drie West-Vlaamse varkenskwekers lopen in Frankrijk een boete op voor het storten van mest. Volgens de Franse douane beschikken ze niet over de nodige invoervergunningen. De boeren beroepen zich op het vrij verkeer van goederen in de EU.

ù De Kamer keurt het wetsontwerp op het wettelijk samenwonen goed. Wie in een gemeentelijk register laat vastleggen dat hij/zij samenwoont, krijgt rechtszekerheid over de aanspraak op de woning en andere gemeenschappelijke goederen.

Vrijdag 30 oktober:

De plaatsvervangende rechters, advocaten, die de rechtbank bijspringen als een rechter ziek of verhinderd is, leggen eind november voor vier dagen het werk neer. Ze klagen over een slecht statuut en benadeling bij benoemingen.

ù De regering keurt een aantal maatregelen goed om ziekenhuizen kindvriendelijker te maken. Kinderen onder de veertien jaar moeten bij voorkeur in een kinderafdeling opgenomen worden. Op elke dienst pediatrie moet er ook een spelbegeleider komen.

Zaterdag 31 oktober:

Het katholiek onderwijs vertrekt niet langer van het standpunt dat alle kinderen in de godsdienstles gelovig zijn opgevoed.

Zondag 1 november:

Zes Chileense ballingen in België dienen klacht in tegen ex-dictator Augusto Pinochet en vragen dat hij wordt uitgeleverd aan ons land. (zie ook p. 140)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content