Maandag 19 oktober:

Georgië. Na een dag van muiterij geven de aanhangers van de overleden president Zviad Gamsachoerdia zich over. Zij eisten het herstel van het parlement uit de tijd van Gamsachoerdia. President Edvard Sjevardnadze dreigde met geweld als de muiters niet terugkeerden naar hun kazernes.

Dinsdag 20 oktober:

Frankrijk. De lyceumstudenten betogen opnieuw voor beter onderwijs. De opkomst ligt beduidend lager dan een week geleden. Wellicht zijn een aantal jongeren afgeschrikt door de provocaties en het geweld van oproerkraaiers. De politie is massaal aanwezig en treedt onmiddellijk en hardhandig op bij de minste tekenen van geweld.

VS. De Senaat weigert James Hormel aan te duiden als ambassadeur in Luxemburg omdat hij openlijk homofiel is. De weigering van de rabiate rechtse senatoren komt vlak na de marteldood van een jonge homofiel.

Woensdag 21 oktober:

Frans Guyana. Op de lanceerbasis van Kourou wordt de derde Ariane 5-raket met succes gelanceerd. De raket vervoert een prototype capsule waarmee op langere termijn bemande ruimtevluchten kunnen worden uitgevoerd. De capsule landt na een vlekkeloze vlucht in de Stille Oceaan.

Frankrijk. Onderwijsminister Claude Allègre kondigt een grondige hervorming van het onderwijs aan. De komende jaren moeten er extra leerkrachten worden aangeworven en zal er 4 miljard Franse frank worden uitgetrokken voor de verbetering van de schoolgebouwen.

VN. De Taliban, die het grootste deel van Afghanistan in handen hebben, krijgen de VN-zetel van hun land niet. De commissie die verantwoordelijk is voor de erkenning van een regime, blijft de verdreven president Burhannuddin Rabbani erkennen als staatshoofd.

Turkije. Turkije en Syrië ondertekenen een akkoord. Damascus belooft dat de Koerdische afscheidingsbeweging PKK geen aanvallen zal uitvoeren vanop Syrisch grondgebied.

Donderdag 22 oktober:

VS. President Bill Clinton stelt zijn veto tegen de betaling van de achterstallige gelden aan de VN. Clinton buigt daarmee voor de Republikeinen, die een meerderheid hebben in de Senaat en die niet willen dat er geld gaat naar landen die ijveren voor een soepeler abortuswetgeving.

Groot-Brittannië.BMW wil nog eens 2400 banen snoeien bij Roover. Deze zomer werden er al 1500 banen geschrapt. Dit zorgt voor paniek in het noorden van Engeland, waar de jongste maanden veel banen verloren gingen. De Conservatieven maken hiervan gebruik om kritiek te leveren op de Labour-regering. Die beschuldigt hen dan weer van “idiote hysterie”, maar ook in socialistische kringen groeit het ongenoegen.

Vrijdag 23 oktober:

Peru. Peru en Ecuador bereiken een historisch akkoord over een oud grensgeschil.

VS. De moord op een dokter van een abortuskliniek schokt de Amerikanen. De afgelopen vier jaar zijn er minstens vier abortusartsen gedood.

Zondag 25 oktober:

Spanje. De gematigde nationalisten winnen de regionale verkiezingen in Baskenland. Vijf weken na het eenzijdig staakt-het-vuren van de Baskische afscheidingsbeweging Eta, bedankt de kiezer de gematigde nationalisten voor de rol die ze daarbij speelden. Ook Herri Batasuna, de politieke arm van de Eta, boekt winst, net zoals de partij van premier José Maria Aznar.

Iran. De verkiezingen voor de nieuwe Assemblee zijn overtuigend gewonnen door de conservatieven. De Assemblee moet toezicht uitoefenen op de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei. De conservatieven hadden al een meerderheid in het “parlement”.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content