Maandag 19 oktober:

Het snelrechtsysteem in Brussel werkt niet naar behoren. Dat blijkt uit een interne nota van het parket. De verdachten verschijnen wel binnen twee maanden voor de rechter, maar hun zaak wordt dan onmiddellijk uitgesteld.

Dinsdag 20 oktober:

Minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) wil bij snelheidsovertredingen de rijbewijzen sneller intrekken. Voor automobilisten wordt de grens verlaagd van vijftig tot veertig km per uur boven de toegelaten snelheid, voor vrachtwagens van dertig naar twintig.

ù De echtgenote van gewezen SP-penningmeester Etienne Mangé komt om het leven bij een brand in haar woning in Sint-Denijs. De vrouw zou zelf het vuur hebben aangestoken. Het echtpaar Mangé leefde al een tijdje gescheiden.

ù De beurs van Brussel zal vanaf 1999 uitsluitend nog in euro noteren. Hetzelfde gebeurt met de andere nationale munten op de beurzen in de eurozone.

Woensdag 21 oktober:

Alternatieve geneeswijzen werken niet en houden soms zelfs gevaren in. Dat zeggen de faculteiten Geneeskunde en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde in een advies aan minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP), die vier alternatieve geneeswijzen wil erkennen.

ù SP-fractieleider Louis Vanvelthoven wil dat alle politiemensen nog tijdens deze regeerperiode duidelijkheid krijgen over hun statuut en loon. Eerst was afgesproken dat het eenheidsstatuut er pas in 2001 moest komen.

ù De Vlaamse overheid heeft jarenlang onderhandelingen gevoerd met een Amerikaanse oplichter die zegde de met faillissement bedreigde Antwerpse rederij ABC Containerlines te willen opkopen, maar in werkelijkheid failliet was en in de gevangenis zat voor oplichting.

ù Het bruto binnenlands product van België kende vorig jaar zijn sterkste stijging sinds 1990. Het bbp steeg met 3,1 procent, tegen 1,5 procent in 1996. (Zie ook p. 16.)

Donderdag 22 oktober:

De VLD wil de loonkosten per werknemer elk jaar met 90.000 frank verlagen. Dat zou 173.000 banen opleveren, aldus de liberalen. Het plan zou over drie jaar 200 miljard kosten, maar de VLD maakt zich sterk dat dat geld via extra belastingen terugverdiend wordt.

ù Een groep Afrikanen die illegaal in ons land verblijft, bezet een parochiekerk in Luik. Ze eisen een collectieve regularisatie van de mensen zonder papieren en een parlementair debat. Binnenlandse Zaken treedt niet op tegen de actie.

ù Jongeren onder de achttien jaar mogen binnenkort niet meer op de Lotto spelen.

Vrijdag 23 oktober:

Marianne Vincent, de tweetalige schepen van de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde die pas ontslag nam uit de PRL-FDF wegens de taalonverdraagzaamheid in de partij, treedt toe tot de CVP.

Zaterdag 24 oktober:

In Oostende worden de vier vissers herdacht die enkele weken geleden verdronken bij het zinken van de Seahunter. De plechtigheid wordt bijgewoond door bijna tweeduizend mensen.

ù De vernieuwingsbeweging Mouvement des Citoyens pour le Changement (MCC) van voormalig PSC-voorzitter Gérard Deprez, wordt officieel opgericht. Ruim driehonderd aanhangers ondertekenen het manifest.

Zondag 25 oktober:

Een hevige herfststorm in de nacht van zaterdag op zondag, met windstoten van 120 km/uur, veroorzaakt verschillende zware ongevallen. In Duffel zorgt de regenval voor wateroverlast.

ù In Charleroi stappen drieduizend mensen op in de Mars voor de Solidariteit, georganiseerd door gewezen Forges de Clabecq-vakbondsleider Roberto d’Orazio. De deelnemers nemen het op voor de uitgestotenen en werklozen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content