Maandag 5 oktober:

Brazilië. Met de helft van de stemmen geteld, blijkt dat aftredend president Fernando Henrique Cardoso een meerderheid van de stemmen krijgt en aan een tweede ambtstermijn mag beginnen.

VS.Amnesty International lanceert een wereldwijde campagne tegen de schending van de mensenrechten in de VS. Een scherp rapport klaagt de “arbitraire, oneerlijke en racistische” manier aan waarop de doodstraf wordt toegepast. Ook de gevangenissituatie en het gewelddadige politieoptreden worden op de korrel genomen.

Dinsdag 6 oktober:

EU. EU-voorzitter Jacques Santer stelt de oprichting voor van een onafhankelijke antifraudedienst. Daarmee reageert hij op een streng rapport van het Europees parlement en op de recente ontdekking van een aantal fraudedossiers.

EU. Het Europees parlement heft de immuniteit op van de voorzitter van het Franse Front National, Jean-Marie Le Pen. Daardoor kan Le Pen in Duitsland voor de rechter worden gedaagd wegens het ontkennen van de holocaust.

Duitsland. Het partijbestuur van de christen-democratische CDU/CSU kiest Wolfgang Schäuble als nieuwe partijvoorzitter. Het partijcongres van 7 november moet de beslissing nog bekrachtigen.

Woensdag 7 oktober:

Irak.Richard Butler, het hoofd van de ontwapeningscommissie Unscom, verklaart in zijn jongste rapport dat de commissie ervan overtuigd is dat Irak zijn ballistische en chemische wapens voor het overgrote deel heeft ontmanteld. De biologische wapens blijven een probleem. Bagdad heeft de jongste twee maanden geweigerd om mee te werken met de inspecteurs.

Donderdag 8 oktober:

Zweden. De Portugese schrijver José Saramago krijgt de Nobelprijs voor Literatuur. De 75-jarige schrijver staat bekend als iemand van ouderwets links, die blijft vasthouden aan zijn idealen voor een betere wereld. Zijn bekendste werken zijn “Opgestaan van de aarde”, “Memoriaal van het klooster”, “Het jaar van de dood van Ricardo Reis” en “Het Evangelie volgens Jezus Christus”. (Zie ook p. 16.)

Groot-Brittannië. Het congres van de Conservatieve Partij verloopt zeer rumoerig. Splijtzwam is de oude discussie over de toetreding tot de EMU. Ook raakt bekend dat twee Tories een opiniepeiling hadden gefinancierd over de slaagkansen van een pro-Europese conservatieve partij.

Iran. Volgens de staatstelevisie is er aan de grens met Afghanistan hevig gevochten. Daarbij zouden de Iraanse Revolutionaire Gardes zware verliezen hebben toegebracht aan de Taliban. Iran steunt het verzet tegen de fundamentalistische “studenten”.

Vrijdag 9 oktober:

Rwanda. Vier jaar na de genocide op de Tutsi’s en de gematigde Hutu’s kondigt de regering aan dat ze tienduizend mensen, die in voorarrest zitten op verdenking van deelneming aan de massamoord, wil vrijlaten. De minister van Justitie vindt het niet langer verantwoord om mensen zo lang in voorhechtenis te houden.

Zaterdag 10 oktober:

Indonesië. De Indonesische Democratische Partij wijst Megawati Soekarnoputri aan als partijvoorzitster en als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2000.

Zondag 11 oktober:

Vaticaanstad. Tijdens een eucharistieviering op het Sint-Pietersplein verklaart paus Johannes Paulus II de tot het katholicisme bekeerde joodse Edith Stein heilig. Stein kwam om in het concentratiekamp van Auschwitz.

Bosnië. Het hoofd van het artsenteam dat de lijken heeft geborgen uit het kortgeleden ontdekte massagraf verklaart dat het om minstens 274 doden gaat, voornamelijk burgers. De streek was tijdens de oorlog in handen van de Serviërs.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content