Maandag 28 september:

Nederland. De commerciële zender SBS zendt een aantal beelden uit van pedofielen in actie. De beelden zijn afkomstig van de omstreden Belgische werkgroep Morkhoven. Het Nederlandse gerecht reageert woedend.

Dinsdag 29 september:

Peru. De staatshoofden van Peru en Ecuador komen overeen om alle landmijnen te verwijderen uit een betwist grensgebied. In het gebied zullen ook de handel en scheepvaart worden hervat.

Sri Lanka. In het noorden van het land vallen er honderden doden in de gevechten tussen de Tamil Tijgers en het regeringsleger.

Nederland. Het NRC Handelsblad kan een aantal vrachtbrieven inkijken van de Israëlische Boeing die in 1992 neerstortte op de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer. De documenten zaten al die tijd bij de Tweede Kamer. Uit de papieren blijkt dat het vliegtuig chemische stoffen vervoerde voor de aanmaak van het zenuwgas sarin. Eerder moest al worden toegegeven dat er ook verarmd uranium aan boord was. Na het ongeval kregen veel inwoners gezondheidsklachten.

VS. De invoering van een rentedaling door de Centrale Bank heeft niet het verhoopte effect. De beurs vindt het te weinig en te laat.

Woensdag 30 september:

Nederland. Er groeit een politieke meerderheid voor het aanleggen van een databank met veroordeelde pedofielen. Die lijst zou geraadpleegd kunnen worden door directeurs van scholen, kinderziekenhuizen, sportclubs en dergelijke.

Donderdag 1 oktober:

Slovakije. Premier Vladimir Meciar kondigt zijn aftreden aan naar aanleiding van de jongste verkiezingen. Meciars HZDS-partij is nog wel de grootste fractie, maar de volledige oppositie vormt blok tegen de premier. Meciar, die het land bestuurde sinds de onafhankelijkheid zes jaar geleden, voerde een autoritair beleid.

Peru. In Lima bestormen honderden stakende arbeiders het paleis van president Alberto Fujimori uit protest tegen de hoge werkloosheid en de pogingen van Fujimori om zich voor een tweede keer herverkiesbaar te stellen. De grondwet voorziet dat een president slechts twee termijnen kan aanblijven.

Vrijdag 2 oktober:

VS. De G7, de groep van de rijkste zeven landen, doet voorlopig niets met het crisisplan dat de Amerikaanse president Bill Clinton lanceerde. Het Congres blokkeert de extra middelen voor het Internationaal Monetair Fonds.

Spanje. Premier José Maria Aznar verklaart dat hij “hoopvol is en bereid tot een positieve dialoog” met de Eta. De Baskische afscheidingsbeweging kondigde twee weken geleden een eenzijdig staakt-het-vuren af. Maar volgens Aznar is dat niet voldoende om zomaar politieke tegenprestaties te leveren. Aznar wil de regionale verkiezingen van 25 oktober afwachten en de Eta moet het geweld definitief afzweren.

Zondag 4 oktober:

Letland. Een meerderheid van de Letten (53 procent) gaat akkoord met een versoepeling van de naturalisatie voor de Russische minderheid. De Letten verhogen daarmee hun kansen voor toetreding tot de Navo en de Europese Unie.

Italië. De Communistische Herstichting beslist om geen steun te verlenen aan de begroting voor 1999. Daardoor komt de regering van premier Romano Prodi in een crisis terecht.

Kroatië. Op de laatste dag van het pausbezoek verklaart paus Joannes Paulus II aartsbisschop Alojzije Stepinac zalig. De zaligverklaring is zeer omstreden omdat de aartsbisschop tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met het Ustasji-bewind. Duizenden joden en zigeuners werden toen naar de concentratiekampen gestuurd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content