Maandag 28 september:

Het gerechtelijk onderzoek tegen de Hongaarse dominee Andras Pandy, die verdacht wordt van de moord op verschillende familieleden, kostte justitie al bijna vier miljoen frank.

ù De European University stopt haar activiteiten in België, maar verrijst onder een andere naam. De school heeft al een tijd af te rekenen met een dalende belangstelling, na verhalen van ex-studenten dat diploma’s er gewoon te koop zijn.

ù Peter Dufaux (SP) volgt Steve Stevaert op in het Vlaams parlement. Dufaux (31) is SP-fractieleider in de gemeenteraad van Sint-Truiden en advocaat aan de Brusselse balie.

ù Hugo Claus wint de Europese Aristeion-literatuurprijs voor zijn boek “De Geruchten”. Aan de prijs is een geldsom verbonden van 800.000 frank.

Dinsdag 29 september:

Autodealers die een nieuwe wagen verkopen, moeten vanaf 1 juli volgend jaar de oude auto van de klant overnemen. Het is de bedoeling om autowrakken op een milieuvriendelijke manier te slopen.

ù Het aantal verkeersdoden in België is op zeven jaar tijd met 41 procent gedaald, ondanks het fors toegenomen verkeer. Dat blijkt uit een studie van de automobielfederatie Febiac. De goede cijfers zijn het resultaat van voorzichtiger rijgedrag en de verhoogde veiligheid van de wagens.

Woensdag 30 september:

In Wervik wordt een zesde geval van gekkekoeienziekte vastgesteld. Dat maakt minister van Landbouw Karel Pinxten (CVP) bekend.

Donderdag 1 oktober:

De Belgische gangster Carlos Verplancke wordt aangehouden in Amsterdam, nadat hij drie maanden geleden ontsnapte in Gent. Verplancke werd in mei veroordeeld tot twintig jaar cel voor een reeks gewapende overvallen.

ù Aan de Israëlische ambassade in Brussel maakt de ontmijningsdienst van het leger een handgranaat onschadelijk. Waarschijnlijk ging het om een poging tot aanslag.

ù De beurs van Brussel boekt het grootste dagverlies sinds zeven jaar. De Bel-20-index daalt met 4,38 procent en bevindt zich officieel in een “baissemarkt”. Daarvan is sprake als de koersen twintig procent terugvallen sinds hun laatste piek.

Vrijdag 2 oktober:

Christian De Vroom (58), commissaris-generaal van de gerechtelijke politie, gaat met vervroegd pensioen. Zijn beslissing komt er naar eigen zeggen onder zware politieke druk. De Vroom stond zwaar onder vuur in de nasleep van de Dutroux-affaire.

ù Dirk Trioen, de ex-gangster die in 1992 getuigde over de vrouwenhandel en de Bende van de Miljardair, is in hongerstaking gegaan. Trioen klaagt de politici aan die hem destijds beloften deden in ruil voor zijn verklaringen, maar hem naar eigen zeggen in de kou lieten staan.

Zaterdag 3 oktober:

Zo’n 50.000 mensen nemen deel aan de trein/tram/bus-dag, ter promotie van het openbaar vervoer in België.

ù In De Panne wordt het eerste Vlaamse kinderrechtenfestival gehouden, dat kinderen bewust wil maken van hun rechten. Met tweeduizend kinderen en ouders blijft de opkomst onder de verwachtingen.

Zondag 4 oktober:

De openbedrijvendag brengt 725.000 mensen op de been. Zo’n zeshonderd bedrijven stellen hun deuren open.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content