Maandag 21 september:

Afghanistan. Bij een aanval op de hoofdstad Kabul vallen zeker tien doden en gewonden. De raketten worden afgevuurd door soldaten van Ahmed Shah Massoed, een van de weinig overgebleven krijgsheren die vecht tegen het Taliban-regime.

VS. De meervoudige olympische sprintkampioene Florence Griffith Joyner (38), beter bekend als “Flo-Jo”, overlijdt aan een beroerte. Ze is nog altijd houdster van de wereldrecords op de 100 en 200 meter.

Noord-Ierland. De politie houdt negen mensen aan in het onderzoek naar de bomaanslag midden augustus in Omagh. Het Real Ira, sinds 1997 afgescheurd van het Ira om zich te verzetten tegen het Ira-bestand, gaf eerder al toe achter de aanslag te zitten.

Dinsdag 22 september:

Indonesië. Ex-president Suharto wordt voor het eerst sinds zijn aftreden in mei dit jaar ondervraagd over zijn fortuin. Tot hiertoe weigerde hij elke medewerking aan het onderzoek. Zijn vermogen zou tussen de 18 en 40 miljoenen dollar bedragen.

Woensdag 23 september:

Pakistan. India en Pakistan willen weer overleg plegen. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee en zijn ambtsgenoot uit Pakistan, Nawaz Sharif, willen een nucleaire wedloop vermijden en kwesties als Jammu en Kashmir vreedzaam regelen.

Kroatië. Door een gebrek aan middelen en politieke wil houdt het enige onafhankelijke nieuwsprogramma van de TVMreza-zender op te bestaan. Het programma bouwde sinds haar oprichting, anderhalf jaar geleden, een onafhankelijke reputatie op. De zender zelf blijft wel in de ether.

Israël. De VS leveren negentig gevechtsvliegtuigen aan Israël. De vliegtuigen zijn uitgerust met nachtapparatuur, radardetectie en kunnen langere afstanden afleggen.

Zweden. De socialisten bereiken een akkoord met de Linkse Partij en de Groenen voor een langdurige samenwerking. In ruil krijgen de twee kleinere partijen de zekerheid dat Zweden niet zonder een referendum zal toetreden tot de Europese muntunie.

Donderdag 24 september:

Groot-Brittannië. Iran en Londen knopen opnieuw diplomatieke betrekkingen aan nadat Teheran verklaart dat het in 1989 uitgesproken doodvonnis tegen de schrijver Salman Rushdie wordt geannuleerd.

Congo. De Europese Unie geeft twintig miljoen frank extra noodgeld aan de gezondheidscentra in Kinshasa en Bas-Congo. De centra hebben geen medische voorraad meer, nadat ze door rebellen werden geplunderd.

India. De Indiase regering verklaart zich bereid om het internationale kernstopverdrag te ondertekenen. Eerder deze week had Pakistan dezelfde boodschap verstuurd.

Indonesië. De Indonesische president J.B. Habibie beveelt het leger op te treden tegen elke vorm van ordeverstoring. Zo wil het leger de politieke tegenstanders en plunderaars proactief afschrikken.

Zaterdag 26 september:

Slovakije. Bij de verkiezingen verliest de regeringscoalitie van de autoritaire premier Vladimir Meciar de meerderheid. Vier oppositiepartijen die hun krachten bundelden, willen nu een regering vormen en hebben als doel aansluiting te vinden bij Europa.

Zondag 27 september:

VS. In New Orleans verlaten honderdduizenden mensen hun huizen uit vrees voor de aanstormende orkaan George. Het noodweer doodde voordien al driehonderd mensen in het Caribisch gebied.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content