Maandag 21 september:

Gsm-operator Mobistar brengt vijftien procent van zijn aandelen naar de beurs. Gehoopt wordt om 10,8 tot 12,3 miljard frank binnen te halen.

ù De lastenverlaging die de regering de komende zes jaren aan de bedrijven wil toekennen, levert vijftigduizend banen op. Dat blijkt uit een berekening van het Planbureau.

Dinsdag 22 september:

De privé-telefoon van procureur Michel Bourlet van Neufchâteau is maandenlang afgetapt door het Luikse parket. Afgeluisterd werd er niet, wel werden alle gesprekken geregistreerd. De actie paste in het onderzoek naar perslekken in de zaak- Dutroux. Er zijn geen bewijzen gevonden.

ù De slachtoffers van de overstromingen krijgen een miljard frank van de Vlaamse regering. Het gaat om voorschotten, die later worden vereffend door het federale Rampenfonds. De voorschotten worden verdeeld via de OCMW’s, doe moeten oordelen over de noodzaak.

ù Het Animal Liberation Front dreigt met acties die “België nog nooit heeft meegemaakt” als leden van de organisatie worden opgepakt. Twee leden getuigen anoniem in het tv-programma TerZake dat ze meegewerkt hebben aan de brandstichting in vijf fastfoodrestaurants in het Antwerpse.

Donderdag 24 september:

Het Europees Hof van Justitie veroordeelt Frankrijk tot het betalen van 1,2 miljard frank achterstallige pensioenen aan Belgische grensarbeiders die in Franse bedrijven aan de slag waren. Bij hun brugpensioen kregen de Fransen een bonus bovenop hun pensioen, de Belgische collega’s kregen die niet.

ù Niet-betalers van mobilofoonrekeningen kunnen niet langer terecht bij de concurrentie voor een nieuw abonnement. Operatoren Proximus en Mobistar richten samen met service providers Debitel en Talkline een vzw op die de gegevens van niet-betalers centraliseert.

ù Vlaams minister van Openbare Werken Eddy Baldewijns (SP) laat sensoren aanbrengen op het wegdek van de autosnelwegen om het gewicht van vrachtwagens te meten. Baldewijns wil de chauffeurs van te zwaar geladen trucks aanpakken en spoorvorming tegengaan.

Vrijdag 25 september:

Willy Sollie kan bij de viering van de Russische oktoberrevolutie (7 oktober) gratie krijgen. SP-volksvertegenwoordiger Jef Sleeckx verneemt het bericht van een medewerker van de president van Wit-Rusland. Sollie werd vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar strafkamp voor een ongeval, waarbij vier kinderen omkwamen.

ù Het herdenkingsteken voor de vermoorde meisjes Julie en Mélissa aan het Brusselse justitiepaleis wordt door onbekenden in brand gestoken. Op de plaats van het teken laten de vandalen een bordje achter met daarop de naam van de overleden Nigeriaanse asielzoekster Sémira Adamu.

ù Kardinaal Godfried Danneels en hulpbisschop Paul Lanneau zijn niet burgerlijk verantwoordelijk voor de daden van de pedofiele priester André Vander Lijn. Dat beslist het Hof van Beroep, dat daarmee ingaat tegen de uitspraak in eerste aanleg.

ù AGF/Assubel/De Schelde schrapt vierhonderd banen in de afdeling verzekeringen, wat neerkomt op twintig procent van het totale werknemersbestand. De herstructurering is nodig omwille van de hardere concurrentie op de Belgische markt, meent de directie.

Zaterdag 26 september:

Een Boeing 737 van Sabena maakt een succesvolle noodlanding op Zaventem, na een defect aan een van de motoren. Brokstukken van de motor komen terecht in Machelen en vernielen daar enkele wagens.

Zondag 27 september:

De Volksunie keurt op een bijzonder congres in Gent de alliantie met ID21 goed.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content