MAANDAG 14 SEPTEMBER:

Groot-Brittannië. De overkoepelende vakbondsorganisatie TUC komt bijeen in Blackpool. De vakbonden dreigen met acties tegen de regering van Tony Blair. Vooral de bevriezing van de ambtenarenlonen zorgt voor commotie. Bovendien kondigt de jongste tijd een groot aantal bedrijven personeelsinkrimpingen aan. Voor de vakbonden ligt de schuld bij het te dure Britse pond. Er heerst ook grote ontgoocheling over het beleid van de “socialist” Blair.

DINSDAG 15 SEPTEMBER:

Cambodja. Na weken van onrust keert voor het eerst de rust terug in de straten van Phnom Penh. De regeringspartij van premier Hun Sen reageert dat hiermee het goede klimaat is geschapen voor onderhandelingen over eencoalitieregering.

Mexico. Zuid-Amerika wordt getroffen door overstromingen. In de Mexicaanse provincie Chiapas zijn minstens tweehonderd mensen gedood door overstromingen. Gigantische modderstromen vernielden alles wat ze op hun weg vonden. Minstens vijftigduizend mensen zijn dakloos.

Indonesië. President Bacchurudin Jusuf Habibie belooft een onderzoek naar het fortuin van zijn voorganger Suharto. De ex-president wordt ervan verdacht kort voor zijn aftreden overheidsgeld te hebben overgemaakt op buitenlandse rekeningen. De nieuwe regering dient ook drie wetsvoorstellen in die de macht van de president moeten beperken en het politieke bestel democratiseren.

WOENSDAG 16 SEPTEMBER:

Duitsland. Defensieminister Volker Rühe verklaart dat er mogelijk militaire acties komen tegen Servië, als dat land zijn aanvallen op dorpen in Kosovo niet staakt. Weinigen geloven echter in de uitvoering van dit dreigement. Groot-Brittannië beslist uiteindelijk om de boycot van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT toch toe te passen.

Frankrijk.Jany Le Pen wil haar man, Jean-Marie Le Pen, vervangen als zijn uitsluiting voor de Europese verkiezingen in hoger beroep wordt bekrachtigd. De politieke ambities van mevrouw Le Pen zorgden al eerder voor spanningen binnen de partij, vooral met tweede man Bruno Mégret.

DONDERDAG 17 SEPTEMBER:

Birma. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi en negen andere oppositieleden bevestigen dat ze als parlement gaan fungeren. De leden zijn allemaal verkozen in de verkiezingen van 1990. De militaire junta weigerde die uitslag te erkennen. Gevreesd wordt dat de militairen deze politieke actie niet zullen dulden.

VN. Secretaris-generaal Kofi Annan vraagt aan de Veiligheidsraad om te onderzoeken of de resoluties over de ontwapening van Irak niet geactualiseerd moeten worden. Annan poogt hiermee de vastgelopen dialoog met Bagdad nieuw leven in te blazen.

VRIJDAG 18 SEPTEMBER:

Duitsland. Uit de peilingen van de televisiezender ZDF blijkt dat kanselier Helmuth Kohl zijn socialistische uitdager Gerhard Schröder dicht op de hielen zit. De enorme kloof tussen Kohl en Schröder is teruggebracht tot enkele procentpunten. (Zie ook p. 134.)

Irak. De Democratische Partij van Koerdistan (KDP) van Massoud Barzani en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani sluiten een bestand en komen overeen om volgend jaar verkiezingen te houden voor een parlement in Noord-Irak. Zij kondigen aan dat zij niet langer basissen van de Turkse Koerdische Arbeiderspartij PKK op hun grondgebied zullen toelaten.

ZATERDAG 19 SEPTEMBER:

Filipijnen. Meer dan honderd mensen komen om nadat een veerboot kapseist.

ZONDAG 20 SEPTEMBER:

Maleisië. Op bevel van president Mahathir Mohammad is Anwar Ibrahim aangehouden. Hij was tot voor kort vice-premier en een vertrouweling van de president. Ibrahim werd opgepakt na een betoging tegen de president.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content