DINSDAG 15 SEPTEMBER:

Het aantal huwelijken in België gaat verder achteruit. Vorig jaar lieten 47.759 paren zich in de echt verbinden, 2793 minder dan in ’96. Het aantal echtscheidingen daalt ook.

De kampleider uit Tervuren die verdacht wordt van zedenfeiten met jonge kinderen, mag worden vrijgelaten. De raadkamer van Leuven vindt dat er te weinig bewijzen zijn om de man vast te houden. Het parket gaat in beroep, waardoor de kampleider voorlopig in de gevangenis blijft.

De NMBS zal vanaf 1999 telecomdiensten aanbieden aan bedrijven. Dat zegt Paul De Smet, directeur van NMBS Telecom, in een gesprek met de Financieel-Economische Tijd.

De Duitse staalreusThyssen-Krupp is niet langer kandidaat om Cockerill-Sambre over te nemen. Dat maakt de Waalse regering, hoofdaandeelhouder van Cockerill, bekend. Alleen de Franse groep Usinor blijft nu nog in de running.

WOENSDAG 16 SEPTEMBER:

De Brusselse Commissie voor Monumenten en Landschappen gaat in beroep tegen de beslissing van de Brusselse regering om in te stemmen met de bouw van het MusicCity-complex in het stapelhuis op het terrein van Thurn und Taxis. De commissie vindt dat met het complex een uniek stuk erfgoed zou worden verwoest.

Charles Picqué zal bij de komende verkiezingen de PS-Kamerlijst trekken, Magda De Galan de lijst voor het Brussels Gewest. De twee ruilen van plaats, op vraag van Picqué, die het nu opneemt tegen Ecolo-lijsttrekker Vincent Decroly.

De drie europarlementsleden van de SP zetten een rem op hun kostenvergoeding. Alleen reiskosten die ze echt hebben gemaakt, willen ze vergoed krijgen. De Vlaamse socialisten in het europarlement zetten hiermee een standpunt van de socialistische fractie in de praktijk om.

DONDERDAG 17 SEPTEMBER:

Etienne Schouppe blijft de komende zes jaar gedelegeerd bestuurder van de NMBS, dit ondanks de heftige kritiek op zijn beleid. Na de vele treinvertragingen bij de invoering van het nieuwe IC/IR-plan eisten de CVP-jongeren het ontslag van Schouppe.

De muntafdeling van geldtransportbedrijf Brink’s Ziegler staakt. Volgens de bonden respecteert de directie de afspraken over overuren niet. Ze vrezen ook dat een tekort aan middelen de veiligheid van de geldkoeriers in gevaar brengt.

Een huisarts mag een schadevergoeding aanrekenen als een patiënt niet op de afspraak verschijnt. Dat staat in een advies van de nationale raad van de Orde der Geneesheren.

VRIJDAG 18 SEPTEMBER:

De Brusselse raadkamer wijst het verzoek van de verdediging af om Patrick Derochette in psychologische observatie te nemen. Derochette zit in voorhechtenis voor de opsluiting, aanranding en dood van Loubna Benaïssa.

De cipiers van de gevangenis van Brugge gaan voor 24 uur in staking, nadat de onderhandelingen over aanwervingen van personeel afspringen. De vakbonden eisen de opvulling van het kader met elf voltijdsen tot 504 personeelsleden.

Standard Luik spant een rechtszaak in tegen de stad Luik en minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback omdat de club de legaliteit van het verbod op ticketverkoop op de dag van risicowedstrijden in twijfel trekt.

ZATERDAG 19 SEPTEMBER:

De CVP wil communautaire knelpunten pas aan bod laten komen bij de vorming van de volgende regering. Volgens partijvoorzitter Marc Van Peel proberen de media en de oppositie de CVP in een hoek te drijven met betrekking tot het toekennen van het eurostemrecht. (Zie ook p. 20.)

ZONDAG 20 SEPTEMBER:

Zo’n tweeduizend leden van Agalev voeren in Gent actie om de slachtoffers van het verkeer te herdenken. Voor de groenen moet verkeersveiligheid een prioriteit voor de regering worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content