MAANDAG 7 SEPTEMBER:

Birma. De militaire junta arresteert 110 leden van de grootste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie. De oppositie vermoedt dat de overheid wil verijdelen dat haar tegenstanders eind deze maand een “volksparlement” bijeenroepen.

DINSDAG 8 SEPTEMBER:

Groot-Brittannië. De conservatieve leider William Hague vraagt zijn partijleden om zich in een schriftelijk referendum uit te spreken over zijn eurobeleid. Al jaren is de Europese Unie een bron van verdeeldheid in de partij. Hague wil nog tien jaar buiten de muntunie blijven, maar een groep belangrijke partijleden is pro aansluiting.

Bangladesh. De watersnood die al maanden het land teistert, bedreigt nu ook de hoofdstad Dhaka.

WOENSDAG 9 SEPTEMBER:

Oostenrijk. Honderden kunstwerken die door de nazi’s werden gestolen tijdens de Tweede Wereldoorlog en die in Oostenrijkse musea hangen, zullen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.

Japan. De yen verliest opnieuw terrein tegenover de dollar, nadat de centrale bank een van de belangrijke rentevoeten verlaagde tot bijna het nulpunt. De overheden proberen daarmee de economische recessie te keren.

Malta. Malta hernieuwt zijn aanvraag voor toetreding tot de Europese Unie. De socialistische regering had die aanvraag eerder ingetrokken.

Europa. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië sluiten een overeenkomst voor de oprichting van een gemeenschappelijk Europees wapenaankoopbureau. De parlementen moeten het akkoord wel nog ratificeren. Eigen regels en aankoopprocedures moeten de aankopen goedkoper maken.

DONDERDAG 10 SEPTEMBER:

Sudan. Meer dan 200.000 mensen zijn dakloos na massale overstromingen.

Chili. Het Hooggerechtshof bepaalt dat het internationaal recht en de door Chili getekende internationale verdragen belangrijker zijn dan de amnestiedecreten van voormalig dictator Augusto Pinochet. Daardoor kunnen een aantal verdwijningsdossiers opnieuw geopend worden. Onder Pinochets regime verdwenen duizenden mensen. Voor zijn aftreden organiseerde de dictator amnestie voor alle betrokkenen. 11 september is de 25ste verjaardag van Pinochets staatsgreep.

VRIJDAG 11 SEPTEMBER:

Algerije. President Liamine Zeroual kondigt vervroegde verkiezingen aan. Dit zou eind februari 1999 gebeuren. Zerouals ambtstermijn loopt tot in 2000.

Sri Lanka. Een bom doodt de burgemeester van Jaffna en een aantal veiligheidsfunctionarissen. De aanslag is nog niet opgeëist maar vermoedelijk zijn de Tamil-Tijgers verantwoordelijk. Zij vechten voor een onafhankelijke staat in het noorden van Sri Lanka.

ZONDAG 13 SEPTEMBER:

Cambodja. Duizenden demonstranten betogen tegen de regering van premier Hun Sen. De oppositie verwijt de nieuwe bewindsman massale fraude bij de verkiezingen. De betoging was verboden. Eerder op de dag was er wel een toegelaten betoging van Hun Sen-aanhangers. Die kwamen voornamelijk uit de provincies en werden uitgefloten door de inwoners van Phnom Penh.

Bosnië. De verkiezingen in Bosnië kennen een vreedzaam verloop en volgens waarnemers is de opkomst hoog. Een uitslag wordt later verwacht.

Zuid-Korea. Een Zuid-Koreaanse ambtenaar verklaart dat de “raket” die kortgeleden over Japan vloog en in zee belandde, wel degelijk een satelliet was zoals Noord-Korea verklaarde. De draagraket zou echter te weinig stuwkracht hebben ontwikkeld.

Canada. Voor de kust van Canada is de tweede zwarte doos gevonden van het verongelukte Swissair-vliegtuig. De onderzoekers hopen daarmee antwoorden te krijgen voor de ramp.

Italië. De Gouden Leeuw op het 55ste Filmfestival in Venetië gaat naar de Italiaanse regisseur Gianni Amelio voor zijn film “Cosi ridevamo”. De beste regisseur is de Serviër Emir Kusturica, Sean Penn is bekroond als beste acteur en Catherine Deneuve als beste actrice.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content