MAANDAG 31 AUGUSTUS:

Algerije. Op een drukke markt in een volkswijk van Algiers ontploft een zware bom. Minstens zeventien mensen vinden de dood, en er vallen tientallen zwaargewonden. De aanslag werd niet opgeëist maar wordt, zoals gebruikelijk, aan de fundamentalisten toegeschreven.

DINSDAG 1 SEPTEMBER:

Frankrijk. In een Parijse voorstad begint een monsterproces tegen 138 leden van het Chalabi-netwerk. Zij worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie. De 138 zouden de Algerijnse fundamentalistische Gia hebben gesteund met geld, valse papieren en wapens.

Cambodja. Het hooggerechtshof roept de partij van Hun Sen, de Cambodjaanse Volkspartij, officieel uit tot winnaar van de verkiezingen van 26 juli. De klachten wegens verkiezingsfraude zijn allemaal verworpen. Hun Sen bezit geen volstrekte meerderheid en moet een coalitieregering vormen. Twee door hem aangezochte oppositiepartijen hebben voorlopig geweigerd.

WOENSDAG 2 SEPTEMBER:

VS. Bij het oprollen van een internationaal kinderpornonetwerk zijn minstens veertig personen in twaalf landen opgepakt. De politionele actie werd gecoördineerd vanuit Groot-Brittannië.

Indonesië. De terugtrekking van de regeringstroepen uit de provincie Atjeh is opgeschort na twee dagen van rellen. Bij hun vertrek werden de militairen uitgejouwd. Overheidsgebouwen en eigendommen van mensen van Chinese origine zijn massaal geplunderd.

Birma. Op het terrein van het Instituut voor Technologie in Rangoon, een instelling met een dissidente reputatie, demonstreren zo’n vierhonderd studenten tegen de militaire dictatuur.

DONDERDAG 3 SEPTEMBER:

Canada. Een vliegtuig van Swissair stort neer voor de kust van Canada. Alle 229 inzittenden komen om het leven. Swissair staat bekend als een maatschappij die zeer hoge eisen stelt aan het onderhoud van de vliegtuigen en aan de opvolging van de veiligheidsmaatregelen.

EU. EU-voorzitter Oostenrijk stelt in een discussietekst voor om het huidig asielrecht en de individuele behandeling van de asielzoeker af te schaffen. Dat komt neer op een verwerping van het Verdrag van Genève.

Frankrijk. Binnenlandminister Jean-Pierre Chevènement is tijdens een medische ingreep in een coma geraakt.

Spanje. Volgens de Baskische nationalistische partij, de grootste regeringspartij in Baskenland, zou de afscheidingsbeweging Eta een wapenstilstand afkondigen voor de verkiezingen van 25 oktober. Euskal Herritarrok (Baskische Burgers) is een nieuwe partij die op vreedzame wijze de onafhankelijkheid van Baskenland wil bepleiten.

VRIJDAG 4 SEPTEMBER:

VS.Joseph Lieberman, een belangrijke democratische senator en vriend van Bill Clinton, haalt zwaar uit naar de president naar aanleiding van diens verhouding met Monica Lewinsky. Lieberman noemt het gedrag van Clinton “immoreel” en “schandelijk”.

ZATERDAG 5 SEPTEMBER:

Libië. President Muammar Kadhafi verwerpt de overeenkomst over de uitlevering van de twee verdachten van de Lockerbie-aanslag aan Nederland. Kadhafi eist volgens de advocaten dat de twee bij een eventuele veroordeling hun straf in Nederland uitzitten en niet in Groot-Brittannië. Zowel Washington als Londen weigeren dit.

ZONDAG 6 SEPTEMBER:

VS. Aan het einde van de Million Youth March komt het tot incidenten met de politie. De burgemeester van New York had geprobeerd om de mars te verbieden, maar de rechter had hem teruggefloten. De tocht was zeer omstreden doordat de leider van de beweging, Khalid Abdul Muhammad, bekend staat als extreem racistisch.

Japan. De levende filmlegende Akira Kurosawa is op 88-jarige leeftijd overleden. Films als “Rashomon”, “De zeven samoerai” “Ran” behoren al jaren tot de filmklassiekers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content