MAANDAG 24 AUGUSTUS:

Birma. Op een weg, even buiten Rangoon, staakt oppositieleidster Aung San Suu Kyi haar protest. Op hetzelfde moment betogen zo’n 150 studenten in de hoofdstad voor meer democratie. De studenten komen voor het eerst sinds 1996 op straat.

Indonesië. Ex-president Suharto’s schoonzoon, luitenant-generaal Prabowo Subianto, is op staande voet ontslagen uit het leger. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de ontvoering van 24 politieke activisten, begin dit jaar. Negen gijzelaars kwamen inmiddels vrij, één ontvoerde werd dood teruggevonden en voor de anderen wordt gevreesd.

DINSDAG 25 AUGUSTUS:

VS. Volgens Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, weegt de Monica Lewinsky-zaak te licht om president Bill Clinton af te zetten. Gingrich vindt een “opeenvolging van misdrijven en niet enkel een menselijke fout” noodzakelijk om de impeachment-procedure op te starten.

Frankrijk. Het rommelt binnen het Front National van Jean-Marie Le Pen. Tweede man Bruno Mégret zegt in een interview dat hij de lijst wil trekken voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Le Pen, die voor twee jaar zijn burgerrechten kwijt is, wil zijn eerste plaats doorgeven aan zijn vrouw.

Zuid-Afrika. Bij een aanslag op een Planet Hollywood-restaurant in Kaapstad valt minstens één dode. Vermoedelijk gaat het om een wraakactie voor de VS-bombardementen in Sudan en Afghanistan.

WOENSDAG 26 AUGUSTUS:

Nigeria. Generaal Abdulsalam Abubakar verklaart bij een bezoek aan Zuid-Afrika dat hij geen kandidaat is voor de verkiezingen van 27 februari. Volgens de generaal zal in mei de macht worden overgedragen aan de democratisch verkozen leiders.

DONDERDAG 27 AUGUSTUS:

Israël. Bij een explosie in het centrum van Tel Aviv raken 21 mensen gewond. Verder keurt de regering de bouw goed van meer dan honderd woningen in het Palestijnse gedeelte van Jeruzalem. Het project is bijzonder omstreden.

Australië. De buitenlanders die voortaan naar Australië willen emigreren, zullen aan strengere voorwaarden moeten voldoen. Naast de betaling van een fors bedrag, is een goede kennis van het Engels fundamenteel.

Kenia. Nairobi levert twee Arabische verdachten uit van de bomaanslag tegen de Amerikaanse ambassade aldaar. In de VS worden zij beiden onmiddellijk in beschuldiging gesteld voor de moord op 253 mensen. Volgens de Amerikanen hebben de twee hun banden met de Saudische financier van de islamitische terreur, Osama Ben Laden, erkend. (Zie ook p. 115.)

VRIJDAG 28 AUGUSTUS:

Pakistan. Premier Nawaz Sharif stelt een grondwetswijziging voor die de volledige wetgeving op de islam afstemt.

ZATERDAG 29 AUGUSTUS:

Turkije. Premier Mesut Yilmaz verwerpt het eenzijdige staakt-het-vuren van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. PKK-leider Abdullah Ocalan had ook verklaard dat zijn partij de integriteit van Turkije niet wil aantasten. Een onafhankelijk Koerdistan lijkt daarmee niet langer prioritair voor de PKK.

Ecuador. Een Cubaanse Tupolev stort neer na een mislukte poging om op te stijgen. Er overlijden zeker 76 mensen.

Indonesië. In Java breken vooral in de haven zware rellen uit. Daarbij worden opnieuw huizen van etnische Chinezen aangevallen. De relschoppers zouden vooral vissers zijn, die vrezen voor hun povere inkomen op basis van de geruchten over de komst van grote vissersschepen uit Sumatra. Ook elders in Indonesië doen zich nog altijd geregeld voedselrellen voor.

ZONDAG 30 AUGUSTUS:

Australië. De conservatieve premier John Howard kondigt vervroegde verkiezingen aan. De stembusgang volgt op 3 oktober.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content