MAANDAG 17 AUGUSTUS:

In Oostende en Zeebrugge worden 33 illegalen ontdekt die clandestien Groot-Brittannië proberen te bereiken. Steeds meer vluchtelingen, vooral Kosovaren die vluchten voor de oorlog in hun streek, willen naar Groot-Brittannië.

In Bellewaerde-Park overlijdt Mony, met haar 65 jaar de oudste Indische olifant in Europa.

WOENSDAG 19 AUGUSTUS:

De treinen van en naar Brussel krijgen vanaf eind augustus enkele minuten extra reistijd, zodat ze meer tijd hebben om door de Brusselse Noord-Zuidverbinding te rijden. De NMBS wil vermijden dat een kleine vertraging gevolgen heeft voor het hele net.

Een groep vredesactivisten van de organisatie Voor Moeder Aarde, onder wie twee Belgen, wordt in Schotland vrijgelaten. Enkele dagen eerder werden ze opgepakt toen ze de atoomduikbootbasis in Faslane probeerden binnen te dringen. Ze knipten de omheining door en blokkeerden de ingang. In november moeten ze voor de rechtbank verschijnen.

Juan Cruz Maiztegui Bengoa, de Bask die eind juni op Zaventem werd opgepakt met valse identiteitspapieren, is opnieuw vrij. De Raad van State vernietigt het uitwijzingsbesluit van Binnenlandse Zaken. De Bask heeft politiek asiel aangevraagd. Zolang die procedure loopt, mag hij in België blijven. De man is mogelijk lid van de Spaanse terreurgroep ETA.

DONDERDAG 20 AUGUSTUS:

Het snelrecht wordt in ons land amper gebruikt en doet de rechtbanken niet sneller werken. Dat blijkt uit een doorlichting van de parketten in Brussel, Brugge en Namen. Het snelrecht komt erop neer dat verdachten van kleine misdrijven al na tien dagen voor de rechter kunnen komen.

PSC-voorzitterPhilippe Maystadt volgt in de loop van het jaar 2000 Karel Van Miert (SP) op als Europees Commissaris. Het weekblad Trends zegt dat van twee onafhankelijke bronnen te hebben vernomen. Het gerucht doet al de ronde sinds Maystadt zijn post als minister van Financiën opgaf om partijvoorzitter te worden, een functie die hij midden juni ’99 aan Joëlle Milquet overlaat.

VRIJDAG 21 AUGUSTUS:

Videobeelden van een verhoor van kinderen krijgen binnenkort bewijskracht. Minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) bereidt daarover een richtlijn voor. Kinderen die moeten getuigen in een gerechtelijk dossier, zullen daardoor in de toekomst slechts één keer moeten worden verhoord.

In Hoeselt (Limburg) legt een hevige brand het bedrijf Isola in de as. Het bedrijf maakt vooral isolatiemateriaal voor de bouw en vulligen voor matrassen. Niemand geraakt gewond, de schade bedraagt zowat honderd miljoen frank.

Het Vlaamse mannenbladKwik houdt op te bestaan. Het aantal verkochte exemplaren daalde de voorbije jaren van 100.000 naar 30.000 stuks. Er zou nu meer worden geïnvesteerd in het zusterblad Blik, dat wel goed draait.

De kustcriminaliteit is deze zomer fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de parketten van Brugge en Veurne. De positieve trend is het gevolg van grootscheepse preventiecampagnes en verscherpte controles door politie en rijkswacht.

ZATERDAG 21 AUGUSTUS:

Dertien Limburgse leden van PnB stappen uit de politieke partij van Paul Marchal. Ze zijn misnoegd omdat het partijbestuur te veel door Marchal zelf wordt gevoerd.

In de elektriciteitscentrale van Ruien (Kluisbergen) woedt een zware brand. De schade loopt in de tientallen miljoenen. Er zijn geen problemen met de elektriciteitsvoorziening.

Vlaams-Brabantkrijgt als laatste Vlaamse provincie onbemande camera’s. Die worden geplaatst op vier gevaarlijke kruispunten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content