MAANDAG 3 AUGUSTUS:

Algerije. Extremistische GIA-terroristen snijden in Baloul verschillende buspassagiers de keel over. De kranten spreken van zestig doden, de officiële kanalen melden er twaalf. De komst van het “informatieteam” van de Verenigde Naties in Algiers om gegevens te verzamelen over de aanhoudende terreur in het land, veroorzaakt nog meer geweld.

WOENSDAG 5 AUGUSTUS:

Kosovo. Vertegenwoordigers van de Europese Unie in Kosovo vinden geen bewijzen van het bestaan van massagraven van etnische Albanezen in Orahovac. De Duitse en Oostenrijkse pers hadden daar melding van gemaakt. Op de plaats waar de massagraven zouden zijn, zijn enkel individuele graven ontdekt.

Verenigd Koninkrijk. De Anglicaanse kerk spreekt zich uit tegen de erkenning van homoseksualiteit. Tijdens een bijeenkomst van 750 bisschoppen in het Engelse Canterbury, wordt een compromistekst verworpen waarin staat dat homoseksualiteit wordt erkend maar dat er geen sprake van kan zijn om homoseksuele handelingen goed te keuren.

Canada. De Nisga-indianenstam krijgt een stuk van zijn land terug. De stam sluit daarover een akkoord met de Canadese deelstaat British Columbia. Het gaat om een primeur. In British Columbia leven nog andere indianenstammen die aanspraak maken op land dat hen meer dan honderd jaar geleden werd ontnomen.

Ierland. In het noordwesten van Ierland ontdekken Zweedse archeologen een prehistorische graftombe, die als oudste architectuurstuk van West-Europa geldt.

Bulgarije. De vroegere communistische partijleider van Bulgarije, Todor Zjivkov, overlijdt op 86-jarige leeftijd. Van ’62 tot ’71 was hij voorzitter van de staatsraad, daarna werd hij president. In ’92 werd Zjivkov veroordeeld voor verduistering van overheidsgelden en repressie.

DONDERDAG 6 AUGUSTUS:

VS.Microsoft-baas Bill Gates en zestien andere toplui van het softwarebedrijf moeten zich beschikbaar houden voor het gerecht. Microsoft wordt ook verplicht de ultrageheime broncode bekend te maken van zijn besturingsprogramma Windows 95 en 98. De onderzoekers willen aan de hand van die code aantonen hoe Microsoft zijn Internet-zoekprogramma aan het besturingsprogramma koppelt.

VRIJDAG 7 AUGUSTUS:

Frankrijk.Francois Léotard, gewezen minister van Defensie, wordt in staat van beschuldiging gesteld wegens witwaspraktijken en illegale partijfinanciering. De partij van Léotard zou dertig miljoen frank hebben gekregen voor de aankoop van zijn hoofdkwartier in Parijs.

Verenigd Koninkrijk. De Engelse omroep BBC krijgt van de regering verbod om een programma uit te zenden over een mislukte moordpoging op de Libische leider Muammar Kadhafi door de Britse geheime dienst. De bewering dat MI6 twee jaar geleden de moordpoging zou hebben ondernomen, komt van de gewezen geheim agent David Shayler. De regering ontkent de poging tot moord.

Rusland. De Wereldbank kent een lening van 1,5 miljard dollar toe aan Rusland. Het geld zal worden gebruikt voor structurele hervormingen in de bank- en privé-sector. De lening geldt als internationale steun voor president Boris Jeltsin.

ZATERDAG 8 AUGUSTUS:

Ballonvaart. De Amerikaan Steve Fossett onderneemt een vierde poging om in een ballon een reis rond de wereld te maken. Hij wil vooral over zee vliegen, omdat hij dan van slechts vijf landen toestemming nodig heeft om over hun grondgebied te vliegen.

Frankrijk. Op de autosnelwegen van Frankrijk staat er ongeveer vierhonderd kilometer file. In Zuid-Duitsland moeten vakantiegangers aanschuiven over een afstand van zo’n honderd kilometer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content