MAANDAG 27 JULI :

Myanmar. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi houdt op de snelweg een sitdownstaking in haar wagen en weigert naar haar woning terug te keren. Hoewel ze niet langer huisarrest heeft, wordt Aung San meestal geen vrije doorgang verleend. Deze keer gaat ze de krachtmeting aan. Op de Asean-conferentie in Manila krijgt de junta zware kritiek, ook van andere Asean-landen die hiermee breken met de ongeschreven regel dat leden niet worden bekritiseerd.

Afghanistan. De Verenigde Staten beschuldigen Iran en Pakistan ervan wapens te leveren aan de strijdende partijen in Afghanistan. Ook Rusland zou zich niet onbetuigd laten. De wapens zouden vooral gaan naar de alliantie die tegen de Taliban, de fundamentalistische studenten, vecht. Op de achtergrond spelen vooral oliebelangen mee.

VS. Hoge regeringsfunctionarissen beweren dat de vergevorderde plannen voor de arrestatie van de van oorlogsmisdaden beschuldigde Serviërs Radovan Karadzic en Ratko Mladic zijn opgeborgen.

DINSDAG 28 JULI :

Duitsland.Volkswagen kocht het bedrijf dat Rolls-Royce en Bentley bouwt, maar het is concurrent BMW die het alleenrecht verwerft om de naam Rolls-Royce te gebruiken. Na 2002 mag VW enkel nog de naam Bentley gebruiken. Mercedes van zijn kant besliste om het prototype van de super de luxe Maybach in productie te nemen.

WOENSDAG 29 JULI :

Spanje. Ex-minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo en zijn chef-veiligheid Rafael Vera zijn veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens illegale detentie en misbruik van overheidsfondsen. De twee waren op de hoogte van de ontvoeringen en dodingen door de Gal-doodseskaders.

VN. Volgens de Britse krant Financial Times wordt er binnen de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR miljoenen dollar verloren door wanbeheer, verspilling, slecht bestuur en fraude.

VN. De VN gaat niet langer de beschuldigingen van moord op Hutu-vluchtelingen in Congo en Rwanda onderzoeken. Beide landen worden gevraagd dit zelf te doen. Zowel Kinshasa als Kigali hebben de VN-onderzoekscommissies het werken onmogelijk gemaakt. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageert verbolgen op het besluit.

DONDERDAG 30 JULI :

China. Peking vreest dat de watersnood langs de Jangtsekiang epidemieën zal veroorzaken. Duizenden artsen zijn naar het gebied gestuurd. Het wassende water heeft al tot de evacuatie van zo’n drie miljoen mensen geleid.

VRIJDAG 31 JULI :

Angola. De VN stuurt een hoge vertegenwoordiger naar de hoofdstad Luanda in een poging om de crisis tussen de regering en de voormalige Unita-rebellen op te lossen. Aanleiding is de massaslachting door Unita-leden. Het vier jaar oude bestand staat onder grote druk.

Sudan. De hongersnood neemt dramatische vormen aan en de internationale gemeenschap slaagt er niet in het voedsel bij de getroffen bevolking te brengen. Dagelijks sterven duizenden mensen.

ZATERDAG 1 AUGUSTUS :

Nederland. In Amsterdam starten de Gay Games ’98, een groots sport- en cultuurevenement voor homo’s en lesbiennes.

Nederland. In zijn cel in Scheveningen sterft de van oorlogsmisdaden verdachte Serviër Milan Kovacevic. Een hartaanval wordt hem fataal. Als burgemeester van Prijedor richtte hij de beruchte gevangeniskampen van Omarska, Keraterm en Trnopolje in.

ZONDAG 2 AUGUSTUS :

Rwanda. In het noordwesten van het land zijn minstens 110 mensen vermoord door Hutu-rebellen. De rebellen verschuilen zich in buurland Congo en in de dichte wouden in het noordwesten van het land.

Afghanistan. Volgens de Taliban hebben zij het bolwerk van militieleider Rashid Dostum in Shebergan veroverd. Dit zou betekenen dat de fundamentalisten vlakbij het hoofdkwartier van de alliantie tegen de Taliban staan in Mazar-i-Sharif.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content