MAANDAG 27 JULI:

Tijdens een werkbezoek aan Hasselt kondigen de ministers van Justitie Tony Van Parys (CVP) en van Ambtenarenzaken André Flahaut (PS) aan dat daar tegen eind 2001 een gevangenis voor 450 gedetineerden komt.

Het Milieu- en Natuurrapport Vlaanderen van de Vlaamse Milieumaatschappij zegt dat veertig procent van de Vlamingen klaagt over lawaaihinder.

Vlaams minister van Gezondheidszorg Wivina Demeester (CVP) vraagt haar federale collega van Justitie Tony Van Parys (CVP) om een vertrouwensmagistraat aan te duiden voor dopingzaken. Die moet het mogelijk maken om sneller informatie te verzamelen. (Zie ook p. 18)

DINSDAG 28 JULI:

De Nederlandse stalkster Sidi Croes wordt op proef vrijgelaten. Ze was in februari bij verstek geïnterneerd omdat ze vier jaar lang zanger en tv-vedette Koen Wauters terroriseerde en werd onlangs opgepakt toen ze zich aanmeldde voor de rechtszitting, die haar beroep tegen dat vonnis behandelde.

Op 91-jarige leeftijd overlijdt de surrealistische schilder Marc Eemans. Hij stond ook bekend om zijn extreem rechtse sympathieën.

VolgensTest-Aankoop blijven de touroperators bij grote vertragingen met chartertoestellen in gebreke in het vlak van de informatieplicht.

Op de ring rond Brussel wordt een verpleger van de brandweer van Zaventem doodgereden, terwijl hij de slachtoffers van een ander ongeval hulp aanbiedt.

WOENSDAG 29 JULI:

SP-kamerlid Rony Cuyt wil militairen meer politieke rechten toekennen. Volgens Cuyt moeten ze verkozen kunnen worden tot gemeenteraadslid of senator. Nu mogen militairen enkel lid worden van een politieke partij.

De Belgische banken gaan de technologie van de Proton-betaalkaart uitbouwen tot een internationaal dominante standaard. Daartoe zet het Belgische Banksys met drie belangrijke partners – American Express, Visa International en het Australische ERG – een nieuw bedrijf op: Proton World International (PWI).

DONDERDAG 30 JULI:

De inflatie op jaarbasis daalde de afgelopen maand tot 1,03 procent.

Op 78-jarige leeftijd overlijdt Jan Vermeire, de stichter van Poverello, de opvanghuizen waar armen terechtkunnen voor een warme maaltijd en soms ook slaapgelegenheid.

Op 47-jarige leeftijd overlijdt Gregie De Maeyer, jeugdschrijver en tekenaar.

De rijkswacht vindt vijftig ton illegaal Brits rundvlees in een koelcel van de firma Godfriaux in het Waalse Thorembais.

Een Argentijnse rechtbank geeft Tractebel de toestemming om een veertig kilometer lange pijpleiding door het Yunga-regenwoud aan te leggen. Greenpeace had zich tegen de bouw van de pijpleiding verzet omdat die het regenwoud en de bewoners ervan, de Kolla-indianen, ernstig zou schaden.

VRIJDAG 31 JULI:

Het milieupark dat Tractebel-dochter Fabricom in Gent wil bouwen, mag van minister van Leefmilieu Theo Kelchtermans (CVP) alleen niet gevaarlijk afval slopen of verwerken, maar geen afval verbranden of keuken- en tuinafval aëroob composteren.

Samen met Belgacom lanceert Child Focus, het Europees centrum voor vermiste en seksueel misbruikte kinderen, een telecard voor kinderen.

Op de renbaan van Oostende verstrengt de controle op de weddenschappen. Voorzitter Hubert De Waele van Belgalop, die de galopwedstrijden in ons land organiseert, wil zo het clandestiene gokken bestrijden.

ZONDAG 2 AUGUSTUS:

Op de Champs Elysées wint Tom Steels de slotrit van de Tour. Het is de vierde ritzege voor de Belgische kampioen. In het eindklassement legt eerste Belg Axel Merckx beslag op de tiende plaats.

De 23ste uitgave van het Sfinks-festival trekt op vier dagen tijd ongeveer vijftigduizend toeschouwers.

Op 72-jarige leeftijd overlijdt accordeonist Hector Delfosse, vooral bekend van “De Vogelkensdans”.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content