MAANDAG 6 JULI:

Nederland. Voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag begint het proces tegen Milan Kovacevic (57). Deze Servische ex-ziekenhuisdirecteur zetelde tijdens de Bosnische afscheidingsoorlog (1992-’95) in Prijedor in de crisisstaf die besliste over het aanvallen van niet-Servische dorpen en het oppakken van Kroaten en moslims. In de streek bevonden zich de beruchte gevangenenkampen Trnopolje, Keraterm en Omarska. Kovacevic ontkent alles. De man was een van de ideologen van de “etnische zuiveringen” en geen uitvoerder.

Rusland. De Russische president Boris Jeltsin en zijn Kazachse ambtgenoot Nursultan Nazarbajev ondertekenen een akkoord over de verdeling van het noordelijke deel van de Kaspische Zee. Daarmee komt er voorlopig een einde aan onenigheden over de olie onder de zeebodem.

Duitsland. De groenen moeten weer een vooraanstaand partijlid tot de orde roepen. De verkeersdeskundige had verklaard dat een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur op de autowegen een belangrijk onderwerp zou zijn bij eventuele coalitieonderhandelingen met de socialisten. Eerder hadden uitspraken over een drastische verhoging van de benzineprijs en het uittreden uit de Navo al beroering gewekt. De groenen staan in de peilingen voor de verkiezingen op vijf procent en dreigen de kiesdrempel niet te halen.

DINSDAG 7 JULI:

Verenigde Naties. De Palestijnen krijgen een opwaardering van hun status als waarnemer. De Verenigde Staten en Israël stemmen tegen.

Italië. De rechtse oppositieleider Silvio Berlusconi is veroordeeld tot twee jaar en negen maanden gevangenis wegens corruptie. Hij gaat in beroep.

Bosnië. In Mostar is het vliegveld opnieuw open. De heropening, die er kwam met Europese steun en na moeilijke onderhandelingen onder leiding van een Belgische VN-officier, is van groot symbolisch belang in de verdeelde stad. Kroaten en moslims leven er nog altijd op gespannen voet.

WOENSDAG 8 JULI:

Afghanistan. De Afghanen die onder het Taliban-regime leven, krijgen een nieuw verbod opgelegd. Alle televisietoestellen, videorecorders en satellietschotels moeten het huis uit.

Australië. De Senaat keurt een omstreden wetsvoorstel goed dat de landrechten inperkt van de aboriginals, de oorspronkelijke bevolking. Premier John Howard voorkomt zo vervroegde verkiezingen. Zijn partij schuift op naar rechts onder druk van de Eén Natie Partij, die almaar meer aanhang werft met een racistisch programma.

DONDERDAG 9 JULI:

Turkije. Bij een ontploffing in de overdekte Egyptische bazar van Istanbul komen minstens zeven mensen om. Het zou niet om een aanslag gaan maar om een gasexplosie.

Algerije. Volgens het leger zijn bij gevechten tussen soldaten en een groep moslimfundamentalisten van de Gia (Gewapende Islamitische Groep) minstens tien Gia-leden gedood. Een van hen zou de leider zijn van de cel-Algiers van de islamisten. Enkele uren voor de bekendmaking ontploft er op de vlooienmarkt van Algiers een zware bom. Tientallen mensen komen om. Op hetzelfde moment protesteert de berberbevolking van Kabylië tegen de arabisering van het land. (Zie ook pag. 94.)

VRIJDAG 10 JULI:

Israël. De nieuwe stafchef van het leger, generaal-majoor Shaul Mofaz, vreest voor een burgeroorlog en een oorlog met de Arabische buren. (Zie ook pag. 96.)

ZONDAG 12 JULI:

Frankrijk. De Franse nationale ploeg verslaat Brazilië met 3-0 en wordt wereldkampioen voetbal. (Zie ook pag. 106.)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content