MAANDAG 6 JULI:

Bij Duracell in Aarschot wordt een bende opgerold die het voorbije jaar meer dan een miljoen batterijen ontvreemdde. Dertien mensen zijn aangehouden, onder wie tien werknemers van het bedrijf. Sommigen onder hen zouden tot 150.000 frank per maand hebben verdiend aan de diefstal.

Bij Sabena is het passagiersvervoer het voorbije halfjaar met 32 procent gestegen. Op het intercontinentale netwerk was er zelfs een stijging met 48 procent.

De bouwsector kampt met een groot tekort aan geschoolde arbeiders. Ongeveer de helft van de openstaande betrekkingen worden niet op een accurate manier ingevuld.

Zelfstandigen onderschatten hun privé-inkomen, blijkt uit officiële statistieken van de belastingen. Volgens de zelfstandigenorganisatie NCMV geven de cijfers een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Als alleen de aangiften van voltijdse zelfstandigen in aanmerking worden genomen, is er geen discrepantie tegenover loontrekkenden.

DINSDAG 7 JULI:

Computerspelletjes hebben een negatieve invloed op de schoolresultaten van jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, die duizend Vlaamse kinderen van tien en elf jaar ondervroeg. Spelletjesfanaten hebben ook een negatiever zelfbeeld en gedragen zich minder sociaal.

WOENSDAG 8 JULI:

De Belgische Aurore Martin en de Duitser Peter Uwe Schmidt, beter bekend als het “duivelspaar”, worden uitgeleverd aan België. Dat beslist een rechtbank in het Amerikaanse Florida. Beiden worden ervan verdacht hun huwelijkspartner te hebben vermoord om een levensverzekeringspremie op te strijken.

Huurwoningen moeten vanaf november voldoen aan kwaliteitsnormen. Verhuurders die niet aan de normen voldoen, kunnen worden gedwongen hun eigendom te verkopen aan maatschappijen voor sociale huisvesting. De woningen kunnen ook ongeschikt of onbewoonbaar worden verklaard.

Het Navo-hoofdkwartier blijft in Evere. De ambassadeurs van de 16 lidstaten van de Navo bereiken daarover een principeakkoord. Er komt een nieuw hoofdkwartier op de plaats waar het huidige complex staat.

Brusselse trambestuurders leggen voor enkele uren het werk neer. Ze protesteren tegen de volgens hen onheuse behandeling van een collega, die langdurig werd verhoord nadat twee vrouwen hadden verklaard door de man te zijn bedreigd. De bestuurders eisen garanties bij problemen met agressieve passagiers.

Virgin Express vraagt een exploitatievergunning aan in Ierland. De Belgisch-Britse luchtvaartmaatschappij zal haar nieuwe piloten daar op de loonlijst zetten, omdat de loonkosten in België te hoog liggen.

De senaatscommissie Sociale Zaken keurt een resolutie goed die het onderzoek naar embryo’s controleert en regelt. De tekst is een compromis tussen de absolute bescherming van het embryo en de vrijheid van het onderzoek.

DONDERDAG 9 JULI:

De Vlaamse natuurgebieden zullen tegen het jaar 2003 met 48.000 hectare worden uitgebreid. De fractievoorzitters van CVP, SP, VLD, Volksunie en Agalev in het Vlaams parlement ondertekenen daarover een akkoord.

ZATERDAG 11 JULI:

In Voeren protesteert eerste schepen José Happart naar jaarlijkse gewoonte tegen “de bezetting van Voeren door Vlaanderen”. In het gemeentehuis hangt hij naast de Vlaamse ook de Luikse, Waalse, Belgische en Europese vlag.

ZONDAG 12 JULI:

Wielrenner Tom Steels wint de eerste rit in de Ronde van Frankrijk. De Belgische kampioen is de beste in een massaspurt.

Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP) van Sint-Truiden kant zich tegen de beslissing van de regering om een asielcentrum voor 350 extra vluchtelingen in zijn stad te openen. Vandenhove vreest voor overlast.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content