MAANDAG 29 JUNI:

De tuchtraad van de Antwerpse Orde van Advocaten schrapt Anke Van dermeersch als advocate. De ex-miss België wordt geschorst omdat ze loog tegen de pers en de stafhouder nadat ze aangehouden was wegens openbare dronkenschap. Eerder liep ze een tijdelijke schorsing op nadat ze een interview had toegestaan met het weekblad Kwik.

Op de luchthaven van Zaventem komt een tractor die vliegtuigen duwt, in botsing met een bus die passagiers naar het vliegtuig brengt. Bij het ongeval geraken 22 mensen gewond.

DINSDAG 30 JUNI:

Het stadsbestuur van Beringen mag een identiteitsfoto met hoofddoek weigeren. Dat beslist de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. De rechter volgt niet langer de redenering dat de koran het dragen van een hoofddoek verplicht, zoals in vorige gelijkaardige geschillen gebeurde. De koran spreekt enkel van “zedige kledij”.

WOENSDAG 1 JULI:

Reisbureaus mogen geen klanten werven door gratis vervoer van en naar de luchthaven aan te bieden. Dat beslist het Antwerpse Hof van Beroep, na een klacht van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus. Die spreekt van concurrentievervalsing, omdat kleine bureaus de gratis dienst niet kunnen betalen.

Sobelair, een dochtermaatschappij van Sabena, krijgt een voorlopige vergunning van drie maanden. Binnen die termijn moet de vliegtuigmaatschappij een einde maken aan het systematisch overschrijden van het maximaal aantal vlieguren voor de bemanning.

Burgemeester Philippe Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek stelt het schepencollege voor de wekelijkse paardenmarkt in de gemeente af te schaffen. De dierenrechtenorganisatie Gaia voerde actie tegen de markt, “waar de paarden worden mishandeld”.

De Vlaamse Universitaire Raad stelt voor dat de universiteiten volgend academiejaar 18.500 frank inschrijvingsgeld vragen. In vergelijking met afgelopen jaar betekent dat een stijging met drie procent.

DONDERDAG 2 JULI:

De as van gecremeerden mag niet naar huis worden meegenomen. Dat staat in een nieuwe wet die de Kamer met ruime meerderheid heeft goedgekeurd. Eerder had de Senaat eenparig ingestemd met een voorstel om zoiets wel mogelijk te maken.

VRIJDAG 3 JULI:

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Leo Peeters (SP) wil jongeren het recht op fuiven garanderen. In sommige gemeenten bestaan zulke strenge regels rond fuiven dat jeugdhuizen of verenigingen ze niet meer kunnen organiseren.

De uitreiking van reispassen wordt vanaf 1 september gecentraliseerd. Buitenlandse Zaken wil zo het toenemend aantal diefstallen van reispassen in gemeentehuizen tegengaan.

Vlaams minister van Openbare Werken Eddy Baldewijns (SP) reikt de eerste legitimiteitskaarten uit aan ambtenaren die het sluikstorten moeten tegengaan.

Computercriminaliteit wordt voor het eerst in de strafwet opgenomen. Wie illegaal gebruikmaakt van computergegevens of inbreekt in andermans computerbestanden of netwerken, wordt daardoor strafbaar.

Werknemers in een beschutte werkplaats krijgen ten vroegste vanaf januari ’99 het minimumloon. De nieuwe datum betekent een uitstel van een half jaar. Er bestaat al twee jaar een akkoord over het minimumloon in de beschutte werkplaatsen, maar de realisatie ervan werd uitgesteld.

Willy Sollie, de Belgische buschauffeur die een celstraf uitzit in Wit-Rusland, komt voorlopig niet vrij. Een Belgisch gratieverzoek wordt nog niet ingewilligd.

ZONDAG 5 JULI:

Het dubbelfestival Torhout/Werchter kent een tegenvallende opkomst, al vinden toch nog ruim honderdduizend mensen de weg naar het driedaags rockevenement.

In Knokke-Heist wordt Tom Steelsvoor de tweede opeenvolgende keer Belgisch kampioen wielrennen op de weg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content