MAANDAG 22 JUNI:

Rusland. Bij de herdenking van de 57ste verjaardag van de nazi-inval in Rusland roept president Boris Jeltsin het land op het neonazisme tegen te gaan. Buitenlandse vertegenwoordigers in Moskou meldden overvallen op Aziaten en Afrikanen.

Guinee-Bissau. Hoog Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Sadako Ogata, waarschuwt dat het conflict in Bissau een humanitair drama tot gevolg heeft. 300.000 bewoners van de hoofdstad zijn op de vlucht. De grensstreken van Senegal en Guinee kunnen de stroom niet aan.

Nederland. De P.C. Hooftprijs voor verhalend proza gaat naar F.B. Hotz (76). Aan de prijs is een som van 2,4 miljoen frank verbonden. Een miljoen ervan gaat naar een literair doel.

DINSDAG 23 JUNI:

Verenigd Koninkrijk. Het Lagerhuis verlaagt de leeftijdsgrens voor homoseksueel contact van 18 tot 16 jaar. Het wetsvoorstel moet nog naar het Hogerhuis, waar sterke tegenstand bestaat tegen die verlaging.

Het mediabedrijf Pearson ( Financial Times, The Economist, Thames TV) verkoopt de wassenbeeldenmusea in Londen en Amsterdam. Het wil zich vooral richten op de media en stoot de Tussaud-groep af.

WOENSDAG 24 JUNI:

Verenigde Staten. De actrice Maureen O’Sullivan, moeder van Mia Farrow, overlijdt in Phoenix (Arizona). Ze was 87. Ze werd bekend door haar rol als Jane in Tarzan-films, waarin ze door haar schaarse kleding een storm van protest uitlokte.

Turkije. Het grondwettelijk hof bepaalt dat artikel 440 van de strafwet helemaal wordt opgeheven. Dat artikel verbood tot 1996 overspel van mannen. Nu is ook voor vrouwen overspel toegelaten.

DONDERDAG 25 JUNI:

Indonesië. De regering meldt de ontdekking van twee tot zover onbekende mensenstammen, waarin alleen via gebaren wordt gecommuniceerd.

Algerije. Duizenden protesteren nadat bekend wordt dat de populaire Rai-zanger Lounes Matoub (42) en zeventien andere mensen door de Gia (Gewapende Islamitische Groepen) zijn gedood. Matoub, een Berber, werd door de Gia in 1994 ontvoerd en emigreerde na zijn vrijlating naar Frankrijk. Hij was nu in Algerije op familiebezoek.

Australië. In de deelstaat Queensland wordt een regering gevormd door Labour en een onafhankelijk politicus. Zo wordt voorkomen dat de ultrarechtse One Nation-partij van Pauline Hanson bepaalt wie de regering kan vormen.

VRIJDAG 26 JUNI:

Europese Unie. De Wereldhandelsorganisatie geeft de Latijns-Amerikaanse landen gelijk in hun bananengeschil met de Europese Unie. De zogenaamde dollarbananen vallen in de EU onder importquota en duurdere importrechten dan andere bananen.

ZATERDAG 27 JUNI:

Turkije. Bij een aardbeving komen minstens 112 mensen om. Zestig zijn nog vermist.

ZONDAG 28 JUNI:

Portugal. Het referendum over de liberalisering van abortus is ongeldig omdat maar dertig procent van de kiezers opdaagden. Het parlement moet nu de knoop doorhakken. Het keurde eerder de liberalisering goed, maar enkele katholieke parlementsleden eisten een referendum.

Zuid-Korea. Duizenden bankbedienden betogen nadat de regering vijf banken sluit. Eerder sloot de regering 55 verlieslatende bedrijven. De maatregelen moeten het vertrouwen in de Zuid-Koreaanse economie herstellen. In ruil keert het Internationaal Muntfonds voor 2400 miljard frank leningen uit.

Amsterdam. De schrijver Alfred Kossmann (76) overlijdt. Hij won in 1998 de Libris Literatuurprijs met zijn roman “Huldigingen”. Kossmann werkte eerst in een boekhandel, werd in de Tweede Wereldoorlog verplicht tewerkgesteld in Duitsland en werd in 1952 kunstredacteur bij Het Vrije Volk.

MAANDAG 29 JUNI:

Nederland. Slavko Dokmanovic (48), een van oorlogsmisdaden verdachte volksserviër uit Kroatië, pleegt zelfmoord in de gevangenis van het VN-tribunaal in Den Haag. Hij zat een jaar in de cel en hield zijn onschuld staande.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content