DINSDAG 23 JUNI:

In Antwerpen wordt Breek de Stilte voorgesteld, een platform dat onder meer slachtoffers van de Bende van Nijvel en ouders van vermiste kinderen verenigt. Ook de broer van de vermoorde vleeskeurder Karel Van Noppen en Regina Louf, getuige X1, sluiten zich aan. De initiatiefnemers willen in het najaar een nieuwe Witte Mars organiseren.

Alleen Hasselt en Brugge zijn fietsvriendelijke steden en in Wallonië en Brussel is fietsen ronduit gevaarlijk. Dat blijkt uit een enquête van de verbruikersorganisatie Test Aankoop. Jaarlijks komen 120 fietsers om in het verkeer.

De Franse Gemeenschap beslist dat scholen met veel leerlingen uit kansarme milieus, bijkomende lestijden en meer opvoeders krijgen. Leerkrachten die meer dan tien jaar in zo’n school hebben lesgegeven, zullen ook voorrang hebben om naar een andere school over te stappen.

WOENSDAG 24 JUNI:

Homoverenigingen moeten subsidiegaranties krijgen, vindt Vlaams parlementslid Guy Swennen (SP), die daarover een voorstel van decreet klaar heeft. Welzijnsminister Luc Martens (CVP) voelt niet veel voor zo’n categoriaal beleid.

Antwerps schepenMieke Vogels zou bij de volgende parlementsverkiezingen de Agalev-senaatslijst aanvoeren. Het nationaal pollcomité van de partij heeft dat gevraagd. Een en ander zou betekenen dat Vogels de Antwerpse politiek verlaat.

DONDERDAG 25 JUNI:

Gewezen veearts Daniël De Marez (65) wordt door het Gentse Hof van Beroep veroordeeld tot negen jaar effectieve celstraf en het betalen van ruim twaalf miljoen frank boete. De Marez geldt als de spilfiguur van de West-Vlaamse hormonenmaffia. Ondanks verschillende veroordelingen was hij steeds uit de cel kunnen blijven.

Het Hof van Cassatie beslist om rechter Koenraad Aurousseau uit zijn ambt te ontzetten, waardoor hij zijn pensioenrechten verliest voor de negentien jaar dat hij rechter is geweest. Aurousseau is veroordeeld voor SM-praktijken met zijn echtgenote, die echter gebeurden op haar vraag.

HSA-Spaarkrediet heet vanaf maart volgend jaar Centea. Aan de werking van de bank verandert niets. HSA-Spaarkrediet staat op de zevende plaats in de Belgische bankwereld.

De Francqui-prijs 1998 wordt toegekend aan economist Mathias Dewatripont van de Franstalige universiteit in Brussel (ULB) voor zijn onderzoekswerk over de theorie der contracten. Aan de onderscheiding is een prijs van vier miljoen frank verbonden.

VRIJDAG 26 JUNI:

Vijftig Britse hooligans worden van Oostende teruggestuurd naar Groot-Brittannië. De nacht voordien hadden de herrieschoppers in Oostende een heuse ravage aangericht. Ze waren op weg naar de Franse stad Lens voor de voetbalwedstrijd Engeland – Colombia.

Het Switel-proces wordt overgedaan. Het parket en een van de burgerlijke partijen tekenen beroep aan tegen de vrijspraak van cateringverantwoordelijke Luc Serré. De Antwerpse correctionele rechtbank oordeelde dat Serré niet kon worden veroordeeld voor onopzettelijke brandstichting en het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen.

Child Focus, het Europees Centrum voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, krijgt dit jaar en volgend jaar vijftien miljoen frank subsidies van de zeven Belgische parlementen.

Minister van JustitieTony Van Parys (CVP) vindt dat het gerecht verdachten moet kunnen verplichten een DNA-test te ondergaan. DNA bevat het erfelijk materiaal van de mens en is het instrument bij uitstek om personen te identificeren.

ZATERDAG 27 JUNI:

Er komt dan toch geen gemeenschappelijke lijst van SP, Agalev en Volksunie voor de volgende verkiezingen van het Brussels parlement. De VU haakt af. SP, Agalev en een groep onafhankelijken gaan wel door.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content