MAANDAG 15 JUNI:

De Belgische moslims kiezen in december hun officiële gesprekspartner met de Belgische overheid, 24 jaar nadat de islam in België werd erkend. Weinig andere Europese landen staan zo ver in de dialoog met de islam.

Priester-dichterAnton Van Wilderode overlijdt in Sint-Niklaas op 79-jarige leeftijd.

Amnesty International stelt in zijn jaarlijks rapport dat België de mensenrechten onvoldoende ernstig neemt. Zo betreurt de organisatie dat er geen onafhankelijk onderzoek is gevoerd naar het wangedrag van de para’s in Somalië. Amnesty stelt zich vragen bij de kwaliteit van de asielprocedure. (Zie ook pag. 112.)

DINSDAG 16 JUNI:

De installatie van zonnepanelen wordt voortaan terugbetaald door de Vlaamse overheid. Voor privé-personen bedraagt de steun maximaal 450.000 frank, voor bedrijven 630.000 frank.

WOENSDAG 17 JUNI:

Het Vlaams Economisch Verbond (VEV) wil dat het sociaal overleg tussen vakbonden, werkgevers en regering anders wordt aangepakt. (Zie ook pag. 38.)

De Belgische banken hebben vorig jaar samen 76 miljard frank winst gemaakt, twaalf procent meer dan in ’96. Hoewel het rendement is gestegen, doen de Belgische banken het nog steeds minder goed dan, bijvoorbeeld, de Nederlandse.

De kinderkankercentra krijgen vanaf augustus honderd miljoen frank extra. Minister van Sociale Zaken Magda De Galan (PS) heeft daartoe een besluit klaar.

In de Raad voor Journalistiek, die binnenkort wordt opgericht, moeten niet alleen journalisten, maar ook uitgevers en hoofdredacteurs vertegenwoordigd zijn, zodat ook zij ter verantwoording geroepen kunnen worden voor deontologische inbreuken. Dat vindt de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten.

Belgacom en ITT-Promedia, die tot nu toe elk apart een telefoongids uitgaven, bereiken een akkoord over de uitgifte van een gezamenlijke witte en gouden gids.

DONDERDAG 18 JUNI:

Wie een beroep doet op financiële hulp van het Antwerpse OCMW kan een voorstelling van de musical Les Misérables bijwonen tegen een gunsttarief van 150 frank in plaats van de normale 750 frank. Het OCMW en de producent van de musical bereiken daarover een akkoord.

VRIJDAG 19 JUNI:

Het gerecht in Tongeren roept 1200 jonge vrouwen op in een onderzoek tegen een priester-leraar, die verdacht wordt van seksueel misbruik. De opgeroepen vrouwen zijn ex-leerlingen van de man. Het onderzoek gebeurt op grond van één klacht. Het gaat om een ongewoon grootschalige procedure.

Minister van JustitieTony Van Parys (CVP) wil het bezit van en de handel in wapens strenger aanpakken. Er zouden een miljoen legale en een miljoen illegale wapens in omloop zijn in ons land.

Hulpbehoevende bejaarden krijgen een hogere uitkering. De ministerraad maakt daar zo’n half miljard frank voor vrij.

ZATERDAG 20 JUNI:

De werkgroep die het politiehoofdstuk van het “Octopusakkoord” in wetteksten moet omzetten, is klaar met haar werk. Ze pleit voor een overgangsperiode van twee jaar en wil dat er aanpassingen komen aan de Interpolitiezones, de zones waarin lokale korpsen kunnen samenwerken.

Op het WK voetbal in Frankrijk speelt België 2-2 tegen Mexico. De Rode Duivels behouden een kans op plaatsing voor de 1/8ste finales. (Zie ook pag. 118.)

ZONDAG 21 JUNI:

The Rolling Stones geven tijdens het weekeinde twee concerten op de festivalweide van Werchter voor in totaal ruim honderdduizend fans.

In Lokeren vallen enkele gewonden bij rellen met migrantenjongeren. In een café wordt alles kort en klein geslagen. Zo’n vijftig jongeren waren uit op wraak nadat ze een week eerder uit het café waren gezet na een vechtpartij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content