MAANDAG 8 JUNI:

Europese Unie. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Franse president Jacques Chirac plegen overleg in het vooruitzicht van de Europese top in Wales. Daar willen ze praten over de overdreven centralisering in de Unie en een gezamenlijk veiligheids- en buitenlands beleid.

Verenigd Koninkrijk. Kroonprins Charles kant zich in een krantenartikel tegen genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen. Twee dagen eerder lanceerde het Amerikaanse bedrijf Monsanto in het Verenigd Koninkrijk een campagne om biotechnologie te promoten.

DINSDAG 9 JUNI:

Rusland.Joeri Joerkov, hoofd van de dienst voor statistiek, wordt gearresteerd. Hij zou systematisch gegevens over bedrijven hebben vervalst, zodat die belastingen konden ontduiken.

Rome. Op 83-jarige leeftijd overlijdt kardinaal Agostino Casaroli. Hij was van 1979 tot 1990 hoofd van het staatssecretariaat en architect van de Vaticaanse Oostpolitiek. Die liep uit op een verzoening tussen het Kremlin en het Vaticaan.

Vredesonderzoek. Het Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek in Stockholm (SIPRI) signaleert dat het aantal oorlogen sinds 1989 elk jaar daalt. In 1997 waren er 25 grote gewapende conflicten, twee minder dan in 1996. Buiten de oorlog tussen Pakistan en India over Kashmir, ging het om interne conflicten. Vorig jaar gaf de wereld 28 duizend miljard frank uit aan wapens. Ook dat bedrag vertoont al tien jaar een dalende lijn.

Thailand. Na de verkoop van een vijfde van zijn nationale luchtvaartmaatschappij behoudt Thailand nog zeventig procent van de aandelen. De verkoop is onderdeel van het economische plan dat samen met het IMF werd opgesteld.

WOENSDAG 10 JUNI:

Kernafval. De natuurbeweging Greenpeace meldt dat de zeebodem bij de lozingspijp van het Britse atoombedrijf Sellafield zwaar vervuild is. Sellafield zelf zegt dat er geen gevaar dreigt voor de bevolking: de atoomdeeltjes zijn immers aan het slijk gebonden. Ook de vis uit de Ierse Zee zou niet besmet zijn.

DONDERDAG 11 JUNI:

Canada. De Canadese parlementsleden kennen zichzelf unaniem een loonsverhoging toe. Ze zullen, over vier jaar gespreid, 255.000 frank meer krijgen. Het is de eerste keer sinds 1991 dat de parlementaire wedde wordt opgetrokken.

VS. De in 1986 voor moord veroordeelde Clifford Borges wordt op eigen vraag op zijn 33ste verjaardag geëxecuteerd. Hij is de negende veroordeelde die dit jaar in Texas ter dood wordt gebracht, de 153ste sinds in 1982 de doodstraf werd heringevoerd.

Burundi. Militair leider Pierre Buyoya legt de eed af als president. Hij kwam in 1966 via een staatsgreep aan de macht.

VRIJDAG 12 JUNI:

Cuba. De Amerikaanse katholieke kerk stuurt voor dertig miljoen frank humanitaire hulp naar Cuba. Het is de eerste directe vlucht sinds de Cubaanse luchtmacht in februari 1996 twee vliegtuigen neerschoot van de vereniging van Cubaanse ballingen, die blijven protesteren tegen het communisme in Cuba.

Frankrijk. DNA-tests wijzen uit dat de Franse zanger en acteur Yves Montand niet de vader is van Aurore Drossard. Haar moeder had een korte verhouding met Montand. De erfenis van de zanger vormt de inzet van het dispuut.

ZATERDAG 13 JUNI:

VS. De 49-jarige zwarte James Byrd wordt begraven. Hij werd door drie blanken op een wrede manier vermoord. Minister van Justitie Janet Reno belooft een grondig onderzoek naar de racistisch geïnspireerde moord.

ZONDAG 14 JUNI:

Brazilië. Op 96-jarige leeftijd overlijdt de Braziliaanse architect-stedenbouwer Lucio Costa. Samen met Oscar Niemeyer (90) bouwde Costa eind van de jaren vijftig de futuristische hoofdstad Brasilia in het onbewoonde binnenland van Brazilië.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content