MAANDAG 8 JUNI:

De VLD heeft als enige politieke partij niet genoeg geld in kas om de komende verkiezingscampagne te financieren. De PS en het Vlaams Blok beschikken over de vetste bankrekening. VLD-voorzitter Guy Verhofstadt verzekert dat zijn partij tijdig genoeg geld bij elkaar krijgt.

Justine Kasa-Vubu wordt ontslagen als Congolees ambassadeur in België, en vervangen door Emile Kanengele, een verwant van president Laurent-Désiré Kabila.

Een dertigjarige dokter uit het Waalse Grivegnée schiet zijn ex-vriendin, haar vader en haar nieuwe vriend dood. De man kon het niet verkroppen dat zijn vriendin enkele maanden geleden een einde maakte aan hun relatie.

DINSDAG 9 JUNI:

Volgens de Vereniging van Belgische Piloten en Luchtvaarttechnici dreigt de luchthaven van Zaventem op een zwarte lijst van gevaarlijke luchthavens te komen. Veel vliegtuigen moeten er landen en opstijgen met rugwinden en op minder geschikte landingsbanen. De Regie der Luchtwegen reageert verbolgen op de verklaringen van de vereniging.

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek wordt een kantoor van de ASLK overvallen. Na het bevrijden van twee bedienden stellen de politiediensten tot hun verbazing vast dat twee daders spoorloos verdwenen zijn. Een derde gangster wordt gevat.

WOENSDAG 10 JUNI:

Uit proefprojecten met een inhaalverbod voor vrachtwagens blijkt dat het verkeer over het algemeen vlotter en veiliger verloopt. Dat zegt Vlaams minister van Verkeer Eddy Baldewijns (SP).

De Grembergse pastoorAndré Verkissen (72) wordt door de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan negen maanden effectief. De man is schuldig bevonden aan seksueel misbruik van een minderjarige jongen, die intussen negentien jaar is.

DONDERDAG 11 JUNI:

Het aantal zelfmoordpogingen in ons land ligt boven het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van een lopend Europees onderzoek.

Een lerares uit Evere zegt dat ze verkracht is door drie van haar leerlingen. Volgens de jongeren lokte de lerares de handtastelijkheden uit. De rijkswacht van Schaarbeek is een onderzoek gestart naar de lerares, die ervan verdacht wordt al enige tijd een seksuele relatie te hebben met verschillende leerlingen.

Alle lagere en secundaire scholen in Vlaanderen krijgen van Planet Internet een gratis abonnement op het Internet.

VRIJDAG 12 JUNI:

Topambtenaren van de federale administratie zullen voortaan voor maximaal vijf jaar worden benoemd. Dat beslist de ministerraad. Na twee jaar worden de topambtenaren geëvalueerd en kunnen ze een zogenaamd directiebrevet krijgen.

Albert Barrez, de man die heeft bekend dat hij veearts-keurder Karel Van Noppen in ’95 vermoordde, zou de opdrachtgever voor de moord hebben herkend op een foto. Dat meldt de krant Het Volk.

De VLDzou bij verkiezingen op dit moment de grootste partij van Vlaanderen worden. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Dimarso. De Vlaamse liberalen danken hun leidersplaats niet zozeer aan de eigen winst, maar vooral aan de forse achteruitgang van de CVP en SP.

Wit-Rusland wil dat de Belgische overheid in ruil voor de vrijlating van Willy Sollie vier verdragen versneld ratificeert. Buschauffeur Sollie zit al bijna een jaar vast in Rusland nadat hij een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte.

ZATERDAG 13 JUNI:

Op het WK voetbal in Frankrijk speelt België in zijn eerste wedstrijd gelijk tegen titelkandidaat Nederland. Het scoreloze gelijkspel wordt in ons land gevierd als een overwinning. (Zie ook p. 134.)

MAANDAG 15 JUNI:

In Sint-Niklaas overlijdt de dichter Anton van Wilderode, net geen 80 jaar oud. Leraar-priester Cyriel Coupé, zoals zijn echte naam luidt, wordt gerekend tot de belangrijkste Vlaamse dichters van zijn tijd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content