MAANDAG 25 MEI:

Nederland. Veertienduizend ex-leraren willen graag opnieuw lesgeven. Dat blijkt uit een oproep van staatssecretaris voor Onderwijs Tineke Netelenbos. Nederland heeft een tekort aan onderwijzend personeel door de vergrijzing van het lerarenkorps en de voorgenomen verkleining van de klassen.

Italië. Maffiabaas Pasquale Cuntrera die op 6 mei door een communicatiefout werd vrijgelaten, wordt in Spanje opgepakt. Zijn vrijlating was de oorzaak van het ontslag van justitieminister Giovanni Maria Flick. Het parlement weigerde het ontslag.

Filipijnen. De douane beslist een ton pornobladen te versnipperen. Een bedrijf zal de klus gratis klaren. Het gerecycleerde papier zal gebruikt worden om bijbels te drukken.

Thailand. Koningin Sirikit schenkt 200 miljoen frank aan de Nationale Raad van Sociaal Welzijn. Met het geld kunnen driehonderd slachtoffers van de zware economische crisis elke dag een gratis lunch krijgen.

DINSDAG 26 MEI:

Rusland. Om tegemoet te komen aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondertekent president Boris Jeltsin een decreet waarbij bespaard wordt op onderwijs, defensie, ruimteprogramma’s en gezondheidszorg. De Russische beurs keldert, buitenlandse investeerders trekken zich terug uit vrees voor onlusten.

Bondsrepubliek. De sociaal-democraat Reinhard Höpper wordt in de eerste ronde verkozen tot premier van de deelstaat Saksen-Anhalt. De SPD won overtuigend de deelstaatverkiezingen, maar slaagde er niet in een coalitie te vormen. Höpper voert een minderheidskabinet aan, dat gedoogd wordt door de PDS, de opvolger van de DDR-Eenheidspartij.

Servië. Onderzoekers van het Joegoslavië-tribunaal ontdekken een massagraf. De negentig slachtoffers zouden moslims uit Srebrenica zijn. Die moslimenclave werd op 11 juli 1995 door Bosnisch-Servische troepen veroverd. Zevenduizend mensen werden toen vermoord.

Canada.Lucien Bouchard, de premier van de Canadese provincie Quebec wil de taalpolitie intomen. De liberale oppositie beschuldigt de Franstaligen ervan door hun eentaligheidspolitiek investeerders af te schrikken.

WOENSDAG 27 MEI:

Japan. De Japanse keizer Akihito brengt een staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Hij verklaart “bedroefd” te zijn over het leed dat Britse krijgsgevangenen in Japanse kampen werd aangedaan. Oorlogsveteranen protesteren, zij eisen excuses en een schadevergoeding van 800.000 frank per gevangene.

Griekenland. De bezuinigings- en privatiseringsplannen van de regering worden door de vakbonden verworpen. Stakingen leggen grote delen van het land lam.

Mongolië. De helikopter die dinsdag crashte met 28 mensen aan boord, wordt teruggevonden. Er zijn geen overlevenden.

DONDERDAG 28 MEI:

Ruimte. De Amerikaanse ruimteorganisatie Nasa meldt dat de Hubble-telescoop wellicht de eerste foto van een planeet buiten ons zonnestelsel maakte. Wetenschappers reageren sceptisch: het nieuws komt vlak nadat de nieuwe Europese reuzentelescoop een haarscherpe foto maakte van een oude ster in de Vlindernevel.

Zweden.Christer Pettersson, verdacht maar vrijgesproken van de moord op premier Olaf Palme, moet niet opnieuw voor de rechter. Het Openbaar Ministerie had een heropening van het proces gevraagd. Het Hooggerechtshof vindt het nieuwe bewijsmateriaal onvoldoende.

Bondsrepubliek. Het Duitse parlement, de Bondsdag, verleent eerherstel aan 850.000 Duitsers die in de nazi-periode veroordeeld werden. Het gaat om verzetslui, politieke dissidenten, deserteurs en mensen die op racistische gronden veroordeeld werden.

VRIJDAG 29 MEI:

Nederland. Prins Maurits, zoon van Pieter van Vollenhoven en de Nederlandse prinses Margriet, treedt in het huwelijk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content