ZATERDAG 16 MEI:

Racing Genk verovert de Belgische voetbalbeker na een overwinning (4-0) op landskampioen Club Brugge. Twee dagen lang wordt er uitbundig feest gevierd in Genk.

ZONDAG 17 MEI:

Judoka Gella Vandecaveye behaalt een gouden medaille op de Europese kampioenschappen in Spanje, een dag nadat Ulla Werbrouck hetzelfde doet. Harry Van Barneveld haalt zilver.

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node komt het tot rellen met migrantenjongeren. Na een ruzie in de bordeelwijk bij het Noordstation, waarbij een migrant wordt neergestoken, houden zowat honderd jongeren een klopjacht op de dader.

MAANDAG 18 MEI:

Buschauffeur Willy Sollie krijgt in Wit-Rusland strafvermindering van acht tot vijf jaar. Volgens Buitenlandse Zaken kan Sollie nu gratie vragen aan de Wit-Russische president. Vorig jaar is de chauffeur schuldig bevonden aan een verkeersongeval waarbij vier kinderen uit Tsjernobyl omkwamen.

DINSDAG 19 MEI:

Vanaf volgend schooljaar kunnen regenten een opleiding islamkunde volgen aan de Erasmus-hogeschool in Laken. Tot nu toe was daar geen specifieke opleiding voor. De Gentse universiteit heeft plannen voor een gelijkaardig project op licentiaatsniveau.

Vlaams parlementslidJohan Sauwens (VU) vraagt de stopzetting van de jaarlijkse schenking van zes miljoen frank aan een koninklijk natuurinstituut dat wordt geleid door prins Laurent. Volgens Sauwens schenkt de Vlaamse regering het geld “onder stilzwijgende druk van het Paleis” en dient het enkel voor een royaal inkomen voor de prins.

De Vlaamse regering keurt de hervormingen in het secundair onderwijs definitief goed. De geplande besparing van een miljard frank op het ondersteunend personeel wordt daarbij met de helft teruggeschroefd. Die besparing stuitte op hevig verzet bij de vakbonden.

Voetbalclub Anderlecht mag volgend jaar toch Europees spelen. Het TAS ( Tribunal Arbitraire du Sport) maakt de eenjarige schorsing ongedaan, die Anderlecht door het Uitvoerend Comité van de Uefa kreeg opgelegd wegens de vermeende omkoping van de scheidsrechter in een Europacupwedstrijd tegen Nottingham in 1984.

DONDERDAG 21 MEI:

Het Belgische kustwater voldoet voor het eerst op alle plaatsen aan de EU-norm. Die norm houdt in dat de kwaliteit van het water goed genoeg is opdat zwemmers geen risico zouden lopen ziek te worden.

VRIJDAG 22 MEI:

De seriemoordenaar van Bergen heeft mogelijk een vijfde slachtoffer gemaakt. Onderzoek wijst uit dat de beenderen die drie weken geleden zijn gevonden nabij Bergen, afkomstig zijn van een vrouw die vorig jaar in Bergen verdween.

Het Verenigd Koninkrijk moet de Pakistaanse diamanthandelaar Fouad Abbas aan België uitleveren. Het Antwerps parket vraagt die uitlevering omdat Abbas wordt verdacht van witwaspraktijken en valsheid in geschrifte. Hij zou zowat een miljard frank hebben witgewassen bij de intussen failliet gegane Max Fisher-bank.

De Belgische houtimporteurs stoppen de invoer van hout uit het Grote Berenbos in Canada, dat bedreigd wordt door kaalslag. Vorige maand belandden twee Belgische Greenpeace-activisten in een Canadese cel nadat ze hadden deelgenomen aan een actie tegen de kaalslag.

Jagers die een havik doden, moeten 25 miljoen frank betalen. Een sperwer kost vijf miljoen, een buizerd 250.000 frank. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel stellen de waarde van de dieren vast in opdracht van het Leuvens gerecht, dat de richtprijzen wil hanteren als schadeclaim bij overtredingen van de jachtwet of de wet op de vogelbescherming.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content