MAANDAG 4 MEI:

Algerije. Enkele honderden vermeende moslimfundamentalisten worden door het leger gedood. Fundamentalisten brengen op hun beurt burgers om.

China. Bij het honderdjarig bestaan van de Pekingse universiteit Beida looft de regering haar rol in de geschiedenis van de Chinese Communistische partij. Over de beweging voor democratie in 1989 wordt niet gepraat. Toenmalige studentenleiders zijn voor de viering opgepakt.

Cyprus. De onderhandelingen tussen Turkse en Griekse Cyprioten springen af. De Amerikaanse bemiddelaar Richard Holbrooke legt de schuld bij de Turkse Cyprioten. Die zeggen dat Holbrooke geen voeling heeft met de situatie.

DINSDAG 5 MEI:

Verenigde Staten. “Unabomber” Theodore Kaczynski (55), die tussen 1978 en 1995 zestien aanslagen pleegde, krijgt vier keer levenslang. Hij zou de aanslagen gepleegd hebben uit protest tegen moderne technologie.

Chili. In het noorden van het land worden drie massagraven ontdekt met 150 slachtoffers van de dictatuur van generaal Augusto Pinochet. Die kwam na een staatsgreep in 1973 aan de macht en trad pas af in 1990. Pinochet die zichzelf en het leger amnestie gaf, zetelt nu in de Chileense Senaat.

Vaticaanstad. De dood van de pas benoemde commandant van de pauselijke Zwitserse wacht Alois Estermann en zijn vrouw wordt door het Vaticaan toegeschreven aan onderkorporaal Cedric Tornay. Die zou het echtpaar “in een vlaag van waanzin” hebben vermoord en dan zelfmoord hebben gepleegd. De Vaticaanse magistraat Luigi Marone onderzoekt de eerste moord sinds 150 jaar op Vaticaans grondgebied.

WOENSDAG 6 MEI:

Duitsland. De van seksueel misbruik verdachte Oostenrijkse kardinaal Hans-Hermann Groër woont in Duitsland. De Oostenrijkse kerk wou hem uit de weg voor het komende bezoek van paus Joannes Paulus II.

DONDERDAG 7 MEI:

Spanje. De begrafenis van de conservatieve politicus Tomas Caballero Pastor (63) is aanleiding tot protest tegen de Baskische terreurgroep ETA. Pastor is de vierde politicus die dit jaar door ETA werd vermoord.

Oostenrijk. Parlementslid Peter Rosenstingl wordt officieel uit de rechtse FPÖ van Jörg Haider gezet. Hij ging er met omgerekend 300 miljoen frank uit de partijkas en een secretaresse vandoor. De FPÖ werpt zich op als partij met schone handen.

Verenigd Koninkrijk. Lokale verkiezingen bevestigen de populariteit van de Labourregering. Op de vraag of Londen weer een eigen gemeenteraad moet krijgen, stemt driekwart van de Londenaars ja. De conservatieve premier Margaret Thatcher schafte de Londense gemeenteraad af in 1986.

VRIJDAG 8 MEI:

Macau. In de Portugese enclave in het zuiden van China ontploffen 24 bommen. De aanslagen zijn het werk van triades, Chinese maffiagroepen. Triades vechten al maanden om de controle op casino’s, die de helft van het bruto nationaal product leveren. Mogelijk motief is ook de arrestatie van Wan Kuok-Koi, de machtigste maffiabaas van Macau.

Roemenië. De regering schrapt het artikel uit het strafrecht dat homoseksuele contacten verbiedt. Het besluit komt er onder druk van het buitenland.

ZATERDAG 9 MEI:

Verenigd Koninkrijk. Israël wint met zangeres Dana International het Eurosongfestival. Orthodoxe joden protesteerden tegen de deelneming van de vrouw die vroeger man was. De homobeweging in Israël beschouwt de overwinning van de transseksuele artieste als een bevrijding.

ZONDAG 10 MEI:

Paraguay. Ondanks toezicht van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) worden de presidents- en parlementsverkiezingen vervalst.

Verenigd Koninkrijk. Volgens de media is Londen betrokken bij de staatsgreep die Ahmad Tejan Kabbah in Sierra Leone aan de macht bracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat, maar ambtenaren geven toe dat het parlement niet correct op de hoogte is gebracht.

MAANDAG 11 MEI.

Italië. In Milaan begint het proces over de moord op de modeontwerper Maurizio Gucci. Zijn vrouw Fabrizia Reggiani wordt ervan verdacht de opdrachtgeefster te zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content