MAANDAG 20 APRIL:

Nederland en Frankrijk ondertekenen een akkoord. Justitie en politie gaan samenwerken in de strijd tegen georganiseerde misdaad, geweld in grote steden en voetbalhooliganisme. Over drugs blijven de meningen verdeeld: het Nederlandse beleid, dat teelt en bezit van cannabis voor eigen gebruik toelaat, blijft voor Parijs moeilijk liggen.

Spanje. In Malaga begint een proces tegen vier artsen en vier verpleegsters die in 1968 abortussen uitvoerden. Abortus is in Spanje enkel toegelaten als de gezondheid van de moeder bedreigd is, na verkrachting of als het kind zwaar geestelijk of lichamelijk gehandicapt is.

DINSDAG 21 APRIL:

Duitsland. De RAF ( Rote Armee Fraktion) maakt bekend dat ze ophoudt te bestaan. De extreem linkse terreurgroep voerde vooral in de jaren zeventig spectaculaire acties uit. De Bondsrepubliek reageerde met strenge antiterreurwetten.

WOENSDAG 22 APRIL:

Ruimte. Twee Russische kosmonauten vervangen een motor van het ruimtestation Mir. De motor regelt de stand van het ruimtestation zodat de zonnepanelen, die de energie leveren, naar de zon gericht blijven. De ruimtewandeling duurt zes uur.

Zuid-Korea. Het aantal zelfmoorden is in de eerste drie maanden van dit jaar met 36 procent gestegen. De stijging wordt toegeschreven aan de economische crisis die werkloosheid en armoede tot gevolg heeft.

Verenigde Staten. In Arizona wordt de 45-jarige tot de doodstraf veroordeelde Hondurees Jose Roberto Villafuerte terechtgesteld. De executie komt een week na die van de Paraguayaan Angel Francisco Beard. Geen van beiden kreeg juridische bijstand van hun diplomatieke vertegenwoordiging in de Verenigde Staten. Dat is in strijd met het internationaal recht. Paraguay sprak het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aan, dat vroeg de executie uit te stellen tot na zijn uitspraak. De Verenigde Staten negeerden die vraag.

Verenigd Koninkrijk. Een 25-jarige vrouw overlijdt aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, de menselijke variant van de gekkekoeienziekte (BSE). Ze was vegetariër sinds 1995, een jaar voor het eerste geval van BSE werd vastgesteld. In Groot-Brittannië stierven al 24 mensen aan die ziekte.

Burundi. Bij de meest gewelddadige aanval sinds januari vermoorden Huturebellen 29 burgers. Er zouden 47 rebellen zijn doodgeschoten. De feiten doen zich voor op twintig kilometer van de hoofdstad Bujumbura.

DONDERDAG 23 APRIL:

Algerije. Bij een aanval op Blida, een stadje ten zuiden van de hoofdstad Algiers vallen vijf doden en veertig gewonden. De aanval wordt toegeschreven aan moslimmilitanten.

Israël. Premier Benyamin Netanyahu en president Ezer Weizman openen de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van het nazi-regime. Weizman zegt te hopen dat er spoedig vrede komt in het Midden-Oosten.

Verenigde Staten. De politie van Santa Barbara (Californië) stelt een onderzoek in naar de dood van Linda McCartney, de echtgenote van voormalige “Beatle” Paul McCartney, nadat verwarring bestaat over de plaats van overlijden. De politie vermoedt dat er euthanasie is gebeurd. De familie ontkent dat.

Veiling. Een middeleeuws getijdenboek brengt op een veiling in New York ruim 130 miljoen frank op. Het werk, “De uren van Saint-Lo”, dateert van 1470.

Sierra Leone. Gemeld wordt dat muitende soldaten van de verdwenen junta in Sierra Leone tweehonderd mensen vermoordden. De rebellen verwijten de bevolking dat ze hen niet steunt in hun acties tegen de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog die sinds februari in het land is.

VRIJDAG 24 APRIL:

Verenigde Staten.James Earl Ray (70) overlijdt. Hij werd veroordeeld voor de moord, in 1968, op de zwarte leider Martin Luther King. Ray bekende de moord, maar beweerde later dat hij onder druk was gezet om te bekennen.

Verenigd Koninkrijk. Het gekloonde schaap Dolly werpt een gezond lam. Daarmee is bewezen dat klonen een “gewoon” dier kan opleveren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content