MAANDAG 20 APRIL:

De correctionele rechtbank van Neufchâteau veroordeelt twee leden van de Algerijnse terreurbeweging GIA tot straffen van drie en vijf jaar voor een granaataanslag op een rijkswachter. Een derde medeplichtige, die volgens de rechtbank niet tot de GIA behoort, krijgt twee jaar.

De journalistenbond AVBB sluit een collectieve verzekeringspolis die haar leden moet dekken bij schadeclaims. De polis slaat op de aansprakelijkheid van de journalist voor beroepsfouten tot en met claims van tien miljoen frank.

François Narmon, topman bij het Gemeentekrediet, wordt verkozen tot voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Hij is sinds ’74 penningmeester van het BOIC en volgt Adrien Vanden Eede, die eerder dit jaar ontslag nam als voorzitter.

Uittredend landskampioen Lierse ontslaat zijn trainer Jos Daerden. Hij is de negende voetbalcoach in eerste klasse die dit seizoen aan de deur wordt gezet.

De Beurs van Brussel beleefde in 1997 een recordjaar. In totaal werden voor ruim 1200 miljard frank aan aandelen verhandeld, dat is de helft meer dan in ’96. De Belgische aandelenkoersen stegen met gemiddeld 36 procent.

DINSDAG 21 APRIL:

De omstreden commissaris Georges Marnette keert terug naar de gerechtelijke politie van Brussel. Marnette, rond wie nog altijd een onderzoek loopt naar perslekken in de zaak- Di Rupo, zou opnieuw een leidinggevende functie krijgen. De jongste tijd mocht hij zich enkel bezighouden met administratie, niet meer met gerechtelijke onderzoeken.

WOENSDAG 22 APRIL:

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding heeft vorig jaar bijna 1500 klachten geregistreerd, dat is dertig procent meer dan in ’96. De klachten handelen over openbare dienstverlening, werkgelegenheid, samenlevingsconflicten en ordediensten.

Voetballer Enzo Scifo stelt zich opnieuw kandidaat voor de nationale ploeg. Dat maakt bondscoach Georges Leekens bekend. Nadat hij in februari was gepasseerd voor een vriendschappelijke interland, liet Scifo weten geen Rode Duivel meer te willen zijn onder Leekens, maar de ruzie is intussen bijgelegd.

Een gynaecologe uit Hasselt moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor de dood van een boreling, vijf jaar geleden. Een aanstaande moeder die bij aankomst in het ziekenhuis ongerust was omdat ze nog weinig leven voelde, werd pas geholpen door de gynaecologe nadat de vroedvrouw verscheidene keren had gebeld.

Op de E314 Lummen-Leuven, tussen Aarschot en Rotselaar, vallen zes doden en drie gewonden bij een zwaar verkeersongeluk. Vijf vrachtwagens en twee personenwagens geraken betrokken bij de botsing.

De Brusselse raadkamer verlengt de aanhouding van Patrick Derochette. Hij moet zeker nog een maand in de cel blijven, in afwachting van het psychiatrisch verslag over hem. De Brusselse onderzoeksrechter eist dat het rapport, dat vertraging heeft opgelopen, ten laatste over een maand klaar is. In ’92 ontvoerde, mishandelde en vermoorde Derochette Loubna Benaïssa.

De Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, de GIMV, wil meer investeren in het buitenland. Het huidig cijfer van dertien procent in het buitenland moet omhoog naar twintig procent van de totaalinvestering, aldus de GIMV. Er wordt gekeken naar de Verenigde Staten, Centraal- en Oost-Europa.

DONDERDAG 23 APRIL:

Jonge ouders die drie maanden loopbaanonderbreking nemen via het stelsel van ouderschapsverlof, krijgen voortaan 20.000 in plaats van 12.000 frank per maand. Dat beslist de regeringstop.

VRIJDAG 24 APRIL:

Rode-Kruismedewerker Toon Vandenhove wordt, samen met negen collega’s, vrijgelaten na een gijzeling van ruim een week in Somalië.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content