MAANDAG 23 MAART:

EU. De Europese Commissie vindt dat Frankrijk de voetbalsupporters in de andere lidstaten benadeelt bij de kaartenverkoop voor de wereldbeker voetbal. Na diverse waarschuwingen en voorstellen dient de Commissie een officiële klacht in tegen het organisatiecomité van het WK.

Verenigd Koninkrijk. De gesprekken tussen Noord-Ierse katholieken en protestanten en de Ierse en Britse regering zijn hervat. Sinn Fein, de politieke arm van het Ira, zit weer aan de onderhandelingstafel na een schorsing van enkele weken. De Noord-Ierse politiechef verklaart dat het Ira niet verantwoordelijk was voor omstreden aanslagen, maar dat de aanslagen het werk zijn van splintergroepen. Sinn Fein heeft altijd volgehouden dat het Ira zich aan het staakt-het-vuren hield.

Turkije. Premier Mesut Yilmaz buigt voor de druk van het leger en belooft strenge wetten die het fundamentalisme moeten aanpakken. Het gaat zowel om controle op het onderwijs, de klederdracht, de radio- en tv-stations als op de inkomsten van de integristen.

DINSDAG 24 MAART:

Bosnië. De Moslimverkozenen verlaten de eerste vergadering van de gemeenteraad in Srebrenica, omdat de volksserviërs hun volkslied laten spelen. De Moslims werden tijdens de Bosnische oorlog uit de stad verdreven, maar zij behaalden een meerderheid bij de gemeentelijke verkiezingen.

VS. Twee jongens van 11 en 13 openen het vuur op hun schoolgenoten in Jonesboro in de staat Arkansas. Vijf leerlingen en een onderwijzeres blijven dood achter. Amerika reageert geschokt op het bloedbad.

WOENSDAG 25 MAART:

Argentinië. De Kamer trekt de wet in die amnestie verleent aan de militairen die zich in de jaren zeventig schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten.

DONDERDAG 26 MAART:

VS. De Senaat tart opnieuw de Verenigde Naties door te eisen dat ze een schatting maken van het budget dat de VS de jongste jaren hebben vrijgemaakt voor interventies in Irak en Bosnië. De rechtse senatoren, aangevoerd door Jesse Helms, vinden dat die rekening verantwoordt dat Washington zijn achterstallige bijdragen aan de VN niet betaalt.

Cambodja. Volgens de regering zijn de strijders van de Rode Khmer hun belangrijkste basis kwijtgeraakt door een interne strijd.

Italië. In de streek van Umbrië en Marche vindt er opnieuw een aardbeving plaats.

Duitsland. Het parlement keurt de uitbreiding van de Navo met landen uit Oost-Europa goed.

Maleisië. Het bericht dat de overheid de stroom illegale Indonesische gastarbeiders wil afsnijden, veroorzaakt rellen in kampen voor uitgewezenen.

Italië. In het Matesegebergte ten noorden van Napels vinden wetenschappers het 110 miljoen jaar oude skelet van een dinosaurus. Het bijzondere aan de vondst is dat het om een ongekende soort gaat die bovendien nog restanten van spieren en organen bevat.

VRIJDAG 27 MAART:

Algerije. In het zuiden zijn in een dorp 52 mensen met messen en bijlen omgebracht. Onder hen 32 kinderen. Drie jonge vrouwen werden ontvoerd.

ZATERDAG 28 MAART:

India. De minderheidsregering van premier Atal Behari Vajpayee krijgt het vertrouwen van het parlement met 274 tegen 261 stemmen.

Noord-Ierland. Inla, een splintergroep van het Ira, vermoordt een gepensioneerde politieagent. Zowel de loyalisten als de republikeinen beloven dat ze binnen twee weken een akkoord zullen bereiken dat een einde moet maken aan de burgeroorlog.

ZONDAG 29 MAART:

Burundi. Volgens getuigen zijn zowat 17.000 mensen hun dorpen ontvlucht voor het toenemend geweld tussen Huturebellen en het Tutsileger. Er wordt vooral gevochten ten noordoosten van de hoofdstad Bujumbura.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content