MAANDAG 12 MEI :

Hugo Claus ontvangt in Amsterdam de Nederlandse Libris Literatuurprijs voor zijn roman ?De Geruchten?. De prijs is goed voor 100.000 gulden, bijna 2 miljoen frank. Claus was als enige Vlaamse schrijver genomineerd.

Drie weken na de uitgifte van het nieuwe bankbiljet van 1.000 frank met de beeltenis van Constant Permeke duikt de eerste vervalsing op.

DINSDAG 13 MEI :

De Antwerpse Zeevaartinspectie verbiedt het Roemeense schip Sousa en haar twintigkoppige bemanning de haven te verlaten. Het schip zou te onveilig zijn en de eigenaar heeft in België schulden.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop waarschuwt dat vermageringscentra in veel gevallen te duur, nutteloos en soms zelfs gevaarlijk zijn.

In Namen overlijdt Fernand Massart op 79-jarige leeftijd. Massart was oud-voorzitter van het Rassemblement Wallon, waarvoor hij in de Kamer zetelde van 1968 tot 1978. In 1975 zorgde hij ervoor dat 27 september de feestdag werd van de Franse Gemeenschap. Hij droeg ook de haan aan als symbool voor Wallonië.

Ghislain Vandercapellen wordt de nieuwe directeur-generaal bij de Bijzondere Belastinginspectie, in opvolging van José Gillard die met pesnioen gaat.

In Sint-Niklaas worden bij een wapenhandelaar 8.500 Fal-geweren in beslag genomen. De huiszoeking door de Brusselse BOB kadert in een internationaal onderzoek naar een grootscheepse wapenzwendel.

Volgens een onderzoek van de werkgeversorgansiatie VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) kostte het vervullen van administratieve formaliteiten de bedrijven (in 1996) 208 miljard frank. Het VBO dringt daarom bij de overheid aan op een beperking van de papierenrompslomp.

WOENSDAG 14 MEI :

Uit een bevraging door het enquêtebureau Dimarso blijkt dat één werkende Vlaming op drie vreest zijn baan te verliezen in de komende vijf jaar. Voorts blijkt dat het vertrouwen in de toekomst en in de overheid het afgelopen half jaar in Vlaanderen is gedaald.

Volgens de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) vindt één op vier Vlaamse jongeren geen werk binnen het eerste jaar na het beëindigen van de studie.

Een driehonderdtal Franse voetbalsupporters plunderen een winkel bij een tankstation op de E17 in Kruishoutem. Ze waren op weg naar de Europacup 2-finale in Rotterdam. De reis wordt onder zware politiebegeleiding voortgezet.

De Vlaamse regering keurt het ontwerp van beheersovereenkomst met de BRTN goed die de hervorming van de openbare omroep bezegelt.

1996 was een recordjaar voor de woningmarkt. Honderdduizend appartementen en huizen wisselden van eigenaar. Er werden voor 463 miljard frank transacties verricht op de vastgoedmarkt. De lage rente was de oorzaak van de piek op de woningmarkt.

OnderzoeksrechterJean-Claude Leys ontkent dat hij in het bezit is van een lijst met de namen van 4.000 klanten van KB Lux, zoals minister van Financiën Philippe Maystadt (PSC) had verklaard. Leys is belast met het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de Kredietbank bij witwasoperaties.

Het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking laat weten dat de 11.11.11-actie in 1996 bijna 180 miljoen frank heeft opgebracht, 6,5 miljoen frank meer dan vorig jaar.

DONDERDAG 15 MEI :

Uitgeverij Concentra van onder meer Het Belang van Limburg verkoopt haar belang van 25 procent in de commerciële zender VTM aan de uitgeverijen Roularta ( Knack, Trends, De Streekkrant) en De Persgroep ( De Morgen, Het Laatste Nieuws). (zie ook p. 24)

De sluiting van de productieafdeling van het gasboilerbedrijf Saunier Duval in Anderlecht wordt uitgesteld tot half oktober. Het personeel gaat terug aan het werk. Dinsdag was een staking uitgebroken na berichten over een geplande sluiting in juli.

Voor Hugo Claus is de Libris Literatuurprijs een aanmoediging om nog meer en beter te kunnen schrijven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content