VRIJDAG 2 MEI :

De Kamer wijzigt voor de vijfde keer de wet op de ecotaks. Wegens technische en juridische problemen vervalt de taks op scheermesjes en wordt die op papier uitgesteld tot 1998.

ZATERDAG 3 MEI :

Op de vijfde editie van de Roze Zaterdag stappen zo’n vierduizend homo’s, lesbiennes en sympathisanten op in Brussel. Ze vragen onder meer een wettelijk verbod op discriminatie en een partnerregeling.

MAANDAG 5 MEI :

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil dat ook de naar schatting 150.000 gezinnen die via regen- en putwater voor hun eigen watervoorziening instaan, milieuheffing betalen. (zie ook p. 10.)

Leo Peeters (SP), Vlaams minister voor Stedelijk Beleid stelt samen met Pascal De Decker in het boek ?Het woonbeleid in Vlaanderen op een tweesprong? een langetermijnvisie voor inzake woonbeleid. Vlaanderen telt teveel verwaarloosde huizen en te weinig sociale woningen.

In het Museumvoor Schone Kunsten in Antwerpen wordt de diefstal van een paneeltje van Pieter Brueghel de Jonge ontdekt.

DINSDAG 6 MEI :

In België werden eind april 543.630 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen geteld, een stijging van 4.510 tegenover maart. Die is volgens de overheid grotendeels toe te schrijven aan het aflopen van de wachttijd voor werkloze schoolverlaters.

De Vlaamse regering maakt 140 miljoen frank vrij voor de uitvoering van haar Actieplan Kindermishandeling en Kinderrechten. Preventie en sensibilisering staan daarin centraal.

Johan De Muynck draagt het voorzitterschap van de werkgeversorganisatie Vlaams Economisch Verbond over aan Karel Vinck, gedelegeerd bestuurder van de non-ferrogroep Union Minière.

WOENSDAG 7 MEI :

Het herstructureringsplan ?Horizon 2000? van de staalgroep Cockerill Sambre zal aan 2.135 mensen hun baan kosten. Daarbij wordt vooral aan brugpensioenen gedacht, maar ook ?naakte ontslagen? lijken onvermijdelijk.

In Voeren veroorzaakt een brand voor miljoenen frank schade in de lokale jeugdherberg. Wegens communicatieproblemen met de Franstalige operator van de 101-centrale waren de hulpdiensten pas na een half uur ter plaatse. Er vallen geen gewonden.

VRIJDAG 9 MEI :

Bekend raakt dat de veertiendaagse stickerverkoopactie van het Vlaamse Rode Kruis zo’n 73 miljoen frank heeft opgebracht.

De aangehouden verdachte van de moord op een van de vrouwen van wie in de nabijheid van Bergen lichaamsdelen teruggevonden zijn, wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen.

Voormalig PSC-voorzitterGerard Deprez wijst een aanbod van zijn partij af om in de Waalse regering milieuminister Guy Lutgen op te volgen en tevens vice-minister-president te worden.

Uit cijfers van de krant La Dernière Heure blijkt dat er vorig jaar 1.356 verkeersongevallen gebeurden, 6,4 procent minder dan in 1995. Toch eiste het verkeer in België in 1996 nog steeds vier doden per dag.

De gemeentepolitie heeft als eerste van de drie politiediensten een voorstel klaargestoomd om een éénheidspolitie te vormen. De 585 gemeentelijke korpsen zouden daarbij omgevormd worden tot 200 zonale korpsen.

ZONDAG 11 MEI :

Drieëntwintig veeteeltbedrijven werden de eerste drie maanden van dit jaar betrapt op hormonengebruik. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 0,94 procent van de willekeurig gecontroleerde bedrijven betrapt, tegenover 5,15 procent dit jaar. Gerichte controles laten een stijging zien van 5,88 in 1996 naar 29,72 procent in 1997.

Tijdens het weekeinde behalen de Belgische judoka’s Ulla Werbrouck, Gella Vandecaveye, Marisabel Lomba, Inge Clement, Harry Van Barneveld en Johan Laats goud op de Europese kampioenschappen in Oostende. Van Barneveld won ook nog brons, net als Daan De Cooman en Brigitte Olivier.

Het Belgisch judoteam jubelt op het EK in Oostende : zes keer goud, drie keer brons.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content