VRIJDAG 25 APRIL :

12.500 à 13.000 ziekenhuisartsen staken tegen de besparingsmaatregelen die de regering in de ziekteverzekering wil doorvoeren. Ze kanten zich vooral tegen de forfaitisering van de klinische biologie en de medische beeldvorming in de ziekenhuizen.

Op de Nederlandse luchthaven van Schiphol treft de douane een kist aan die zes mensenhoofden en een foetus bevat. De vracht uit Peru was bestemd voor een Antwerpse particulier. De resten zijn een tot twee jaar oud.

De Franse prefect van de regio Nord-Pas-de-Calais start een gerechtelijke procedure tegen de arbeiders van Renault-Vilvoorde die op donderdag 24 april in Rijsel slaags geraakten met de Franse oproerpolitie.

ZATERDAG 26 APRIL :

Agalev wil het wonen in steden weer aantrekkelijk maken. De partij keurt op een congres over de stedenproblematiek resoluties goed om de plattelandsvlucht in te dijken.

ZONDAG 27 APRIL :

Op het zestigste Vlaams Nationaal Zangfeest wordt een memorandum voorgesteld waarin 300 Vlaamse organisaties pleiten voor een Vlaams offensief in de Brusselse Rand en in Vlaams-Brabant.

In Rwanda worden 17 Rwandese schoolkinderen en hun Belgische directrice, lekenzuster Griet Bosmans (62), vermoord. Bosmans was sinds 1960 actief in Rwanda. De daders blijven voorlopig onbekend.

MAANDAG 28 APRIL :

Vlaams begrotingsminister Wivina Demeester (CVP) verstrekt het Vlaams parlement uitleg over de begrotingscontrole voor 1997. Vlaanderen beschikt dit jaar over 2,3 miljard frank meer dan verwacht. 1,8 miljard frank daarvan wordt uitgegeven, 500 miljoen frank dient om het begrotingstekort tot 11,3 miljard te verminderen.

DINSDAG 29 APRIL :

In de Brabantse gemeente Geetbets stort een F16-gevechtsvliegtuig neer. Het toestel was van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel opgestegen. Er vallen geen gewonden. Het is de negenentwintigste F16 van de Belgische luchtmacht die crasht.

Het Hasselts gerecht laat Jozef Delcroix voorlopig vrij, tegen betaling van een borgsom van 6 miljoen frank. Hij was in maart aangehouden wegens zijn vermeende betrokkenheid bij gesjoemel met de verkoop van Super Club-aandelen aan de Kempense Steenkolenmijnen.

Deombudsdienst voor de telecommunicatie behandelde vorig jaar 4.459 klachten over Belgacom. De klachten hebben vooral betrekking op laattijdige plaatsingen van telefoonaansluitingen, factuurproblemen en fouten in de telefoongidsen.

Directie en vakbonden van Belgacom bereiken een akkoord over een herstructureringsprogramma dat de naam ?People, Teams and Skills? draagt. Dat voorziet in een grootscheeps herscholingsproject en de mogelijkheid tot vervroegd pensioen voor 6.500 werknemers.

WOENSDAG 30 APRIL :

Voor het kabinet van Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CVP) voeren 300 West-Vlamingen actie. Zij vragen een soepeler benadering van de gewestplannen. Die zouden bedrijven in de regio benadelen en hen ertoe aanzetten om uit te wijken naar Henegouwen en Noord-Frankrijk.

Jos Gillard, gepensioneerd directeur-generaal van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI), verklaart dat hij in 1995 door het kabinet van financieminister Philippe Maystadt (PSC) onder druk gezet werd om een boete aan de Kredietbank wegens fraude te verlagen.

In de voorronden van het wereldkampioenschap voetbal verslaan de Rode Duivels in Istanbul de Turkse nationale ploeg met 1-3. Luis Oliveira scoort driemaal.

DONDERDAG 1 MEI :

Herman De Croo kondigt aan dat hij zichzelf wil opvolgen als voorzitter van de VLD. Kamerlid Rik Daems en Senator Guy Verhofstadt stelden zich eerder al kandidaat. De eerste verkiezingsronde heeft plaats op 7 juni. (Zie ook p. 18.)

Een F16-gevechtsvliegtuig crasht in Geetbets.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content