MAANDAG 21 APRIL :

Verenigd Koninkrijk. Bommeldingen veroorzaken een verkeerschaos in en om Londen. Ze dragen het codewoord van het Iers Republikeins Leger (IRA). Dat probeert zo Noord-Ierland op de politieke agenda te brengen en als thema in de Britse verkiezingsstrijd te sluizen. (Zie ook p. 110.)

Spanje. De regering van premier José Maria Aznar dient het ?beleidsplan 1997-2000? in dat Spanje moet klaarstomen voor de toetreding tot de Economische en Monetaire Unie. De socialisten dreigen ermee het plan weg te stemmen, als er niet dringend uitleg komt over 18 miljard frank voor de Baskische en Catalaanse regio’s.

Sudan. President Omar el-Bashir roept de rebellengroepen van het zuiden, in de eerste plaats het Sudanees Bevrijdingsleger, op om zich aan te sluiten bij het vredesakkoord dat hij bereikte met vier kleinere guerrillagroepen, en dat zou voorzien in meer autonomie voor het vooral christelijke en animistische zuiden. Het noorden is islamitisch.

DINSDAG 22 APRIL :

Brazilië. Het land reageert geschokt op de levende verbranding van een Indiaan door vijf jongeren uit welgestelde milieus. Het slachtoffer behoorde tot de landloze boerenbeweging die een dag later zou worden ontvangen door de regering.

Irak. Bagdad schendt opnieuw het VN-vliegverbod door pelgrims op te halen in Saudi-Arabië. De VS herhalen dat ze de no-fly-zone zullen blijven controleren en het embargo voort steunen zolang president Saddam Hoessein zich niet aan de VN-resoluties houdt.

Rusland. De Chinese president Jiang Zemin komt aan in Moskou. Op de agenda staan zowel economische als politieke thema’s.

VS. President Bill Clinton verbiedt nieuwe investeringen in Myanmar wegens de groeiende repressie van de militaire junta.

WOENSDAG 23 APRIL :

Duitsland. De werkgevers reageren bits op het mislukken van de ?belastingtop?. Hoewel alle partijen het invoeren van een nieuw fiscaal systeem verwerpen uit electorale overwegingen, beschuldigen de werkgevers vooral de sociaal-democraten.

Frankrijk. De Franse vissers volgen het bevel van de rechter om de noordelijke havens te deblokkeren. Hun ongenoegen richt zich op de Europese visnetregulering die de Franse concurrentiepositie zou aantasten. Door de blokkade worden de Belgische Noordzeehavens overspoeld met vrachtwagens die over het Kanaal moeten. Het kort geding was ingezet door de rederijen.

DONDERDAG 24 APRIL :

VS. Na moeizame onderhandelingen weet president Bill Clinton zowat de helft van de Republikeinen in de Senaat ervan te overtuigen het verdrag over de ban van chemische wapens te aanvaarden. Daardoor geraakt hij aan de benodigde tweederde meerderheid.

Frankrijk. In Toulon verwerpt een rechter de eis van de extreem-rechtse burgemeester tot ontbinding van het danstheater Chateauvallon. Dat theater is een symbool geworden van de strijd tegen het Front.

Rusland. China, Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië tekenen een grensakkoord over te stationeren troepen aan hun duizenden kilometer lange grens. (zie ookp. 114)

President Boris Jeltsin benoemt eerste-vice-premier Boris Nemtsov tot energieminister. Dit wijst op versnelde hervormingen in die sector. Het departement viel eerder onder premier Viktor Tsjernomyrdin.

VRIJDAG 25 APRIL :

Verenigd Koninkrijk. Er doen zich twee explosies voor op de autoweg M6 in de buurt van Birmingham. Na een reeks gecodeerde telefoontjes zijn ook de M5 en de M1 afgesloten, net als een treinstation.

Vrachtwagens stichten chaos als gevolg van een vissersblokkade.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content