MAANDAG 14 APRIL :

De CVP neemt uitdrukkelijk afstand van het voorstel van haar senator Johan Weyts over een voorwaardelijke, eenmalige fiscale amnestie voor zwart geld op buitenlandse rekeningen. Ook de andere politieke partijen schuiven het voorstel terzijde.

DINSDAG 15 APRIL :

De CVP neemt haar intrek in een nieuw kantoor aan de Wetstraat 89. Voordien was de partij meer dan dertig jaar in de Tweekerkenstraat gevestigd.

Een staking legt het treinverkeer lam in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Luik, Namen en Luxemburg, en in de regio Leuven. De christelijke en socialistische vakbonden vinden dat ze onvoldoende betrokken worden bij de herstructureringsplannen van de NMBS.

De Hasseltse Raadkamer houdt Maurits De Prins en Jozef Delcroix in de cel. Die hadden cassatieberoep aangetekend tegen hun aanhouding in het kader van de oplichtingsaffaire rond de videoketen Super Club en de Kempense Steenkolenmijnen.

WOENSDAG 16 APRIL :

Coca-Cola wil zijn vestiging in Anderlecht uitbreiden. De uitbreiding kan 300 nieuwe banen opleveren.

DONDERDAG 17 APRIL :

Bij Alcatel in Hoboken betogen zo’n 170 arbeiders van de vestiging in Colfontaine tegen de geplande sluiting van hun afdeling.

De BRTN schorst Emiel Goelen preventief als producer en presentator van het consumentenprogramma ?Op de koop toe?. Diens redactie beschuldigt hem van gesjoemel en corruptie.

Voor de correctionele rechtbank in Brussel start het proces- Assubel. 139 personen stellen zich burgerlijke partij. Vijf toplui van de verzekeringsmaatschappij zouden hen in het verleden benadeeld hebben door middelen van de afdeling levensverzekeringen door te sluizen naar de noodlijdende afdeling schade en ongevallen.

VRIJDAG 18 APRIL :

De Italiaanse ondernemingsgroep Duferco toont belangstelling voor de ovename van de failliete staalfabriek Forges de Clabecq. Eerder op de week werden arbeiders van Forges na een manifestatie ontvangen op het kabinet van premier Jean-Luc Dehaene (CVP). Ze wilden weten in welke concrete maatregelen de regering voorziet voor hun bedrijf.

Vlaamse parlementsleden dringen er bij de federale en de Vlaamse regering op aan om na te gaan hoe de Vlaamse belangen bij Electrabel en moedermaatschappij Tractebel gevrijwaard kunnen worden. Tractebel dreigt door de fusie van de Compagnie de Suez en Lyonnaise des Eaux haar operationele autonomie te verliezen. (Zie ook p. 20.)

Op de luchthaven van Zaventem stort een loopbrug voor passagiers in. Er vallen geen gewonden.

ZATERDAG 19 APRIL :

De Luikse regionales van de christelijke vakbond ACV en de socialistische ABVV betogen in Luik voor meer werk en sociale rechtvaardigheid. Zo’n 10.000 mensen stappen op in de manifestatie.

Op het verlaten mijnterrein van Jumet ruimen speurders puin en steengruis uit een recent ontdekte luchtkoker. De graafwerkers zoeken naar sporen van vermiste kinderen in de oude mijngangen.

Op het PRL-congres in Namen verklaart voorzitter Louis Michel dat zijn partij de hegemonie van de PS in Wallonië wil doorbreken. De PRL stelt maatregelen voor om het economisch potentieel van de regio op te voeren.

ZONDAG 20 APRIL :

Op de Kalmthoutse heide breekt brand uit. Drie jongeren ontstaken het vuur met gloeiende sigaretten. De brandweer kreeg het vuur relatief snel onder controle. 75 hectare heide brandde af.

Een tienduizendtal gelovigen nemen tijdens het weekend deel aan de Vlaamse Kerkdagen in Ieper. De opdracht van de kerk om aan vrede en verzoening te werken, was de leidraad voor de bijeenkomst.

Een delegatie van Forges de Clabecq wordt ontvangen op het kabinet van premier Jean-Luc Dehaene.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content