MAANDAG 7 APRIL :

Nederland. In Friesland is een tweede geval van BSE of dollekoeienziekte ontdekt. De ziekte veroorzaakt bij de mens het dodelijke Creuzfeld-Jacob.

Groot-Brittannië. In het district Tatton krijgt de Conservatief Neil Hamilton oorlogsverslaggever Martin Bell tegenover zich bij de verkiezingen. De kandidaten van Labour en de Liberaal-Democraten treden terug ten gunste van Bell. Hamilton, een van de hoofdbeschuldigden in de geld-voor-vragen-affaire, moet van zijn partij niet aftreden, dit tot woede van de oppositie. Bell is haar antwoord in de verkiezingsstrijd.

Noord-Ierland. In Tandragee brandt een katholieke kerk af, de derde in twee weken tijd. Ook protestantse huizen waren al het doelwit van brandbommen. Bij de start van het marsseizoen stijgt de spanning tussen de beide Noord-Ierse bevolkingsgroepen.

Afghanistan. De strijdende partijen komen een tijdelijk staakt-het-vuren overeen om vrijwilligers toe te laten een polio-inentingsactie voor kinderen te beginnen.

DINSDAG 8 APRIL :

EU. Het Europees parlement aanvaardt het mensenrechtenrapport over Europa (in 1995) met een kleine meerderheid.

Een grote meerderheid van de parlementsleden pleit voor een importverbod op genetisch gemanipuleerde maïs. Volgens hen zijn de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu nog onbekend. De Europese Commissie keurde de import goed.

VS. Na een vlucht van amper vier dagen in plaats van de geplande zestien, keert het ruimteveer Columbia terug naar de aarde wegens technische moeilijkheden.

WOENSDAG 9 APRIL :

VS. President Bill Clinton biedt formeel zijn excuses aan, aan de acht overlevenden en de nabestaanden van 394 andere zwarten die tussen 1932 en 1972 meededen aan een groot syfilisonderzoek. De arme vrijwilligers kregen niet de beloofde verzorging, er werd hen integendeel alle medicatie onthouden omdat de onderzoekers wilden zien hoe destructief de ziekte is.

Irak. Bagdad doorbreekt voor het eerst het luchtembargo sinds de VN in 1990 een vliegverbod oplegde. Een vlucht met pelgrims krijgt toestemming om te landen in het Saudische Jeddah.

VS. De vijf kernmachten (China, Groot-Brittannië, VS, Rusland en Frankrijk) pleiten in een gezamenlijke verklaring voor een wereldwijde ontwapening. China sluit zich voor het eerst aan bij een dergelijke verklaring.

DONDERDAG 10 APRIL :

Nederland. De overheid voert nieuwe, strengere maatregelen in om de varkenspest te bestrijden. De pest is al uitgebreid tot in de grensgemeenten met België.

Spanje. De politie arresteert elf Algerijnen van de Islamitische Gewapende Groep (Gia). Die cel zou als intermediair hebben gediend tussen de beweging in Algerije en de Europese landen.

EU. Het Europees parlement dient amendementen in op de ontwerpwet over schonere auto’s en de kwaliteit van benzine en diesel. Het parlement maakt daarmee duidelijk dat de Commissievoorstellen, die werden opgesteld in samenspraak met de industrie, niet vergaand genoeg zijn.

VRIJDAG 11 APRIL :

India. Premier Deve Gowda verliest de vertrouwensstemming in het parlement. Oorzaak is het terugtrekken van steun aan het kabinet door de leider van de Congrespartij, Sitaram Kesri. Kesri heeft zelf regeringsambities. De regering van veertien kleine partijen kreeg de steun van de Congrespartij om te verhinderen dat de radicale hindoepartij, die de verkiezingen won, aan de macht zou komen.

Angola. Met de regering van nationale eenheid komt er een einde aan twintig jaar bloedige burgeroorlog. Voor het eerst hebben leden van de rebellenbeweging Unita ook zitting in de regering.

ZATERDAG 12 APRIL :

VS. De EU en de VS bereiken een compromis over de wet- Helms-Burton. Die legt sancties op aan bedrijven die zaken doen met Cuba. Europa zou in ruil voor een verzachting van de wet bepaalde investeringen ontmoedigen.

Columbia, einde van een mislukte missie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content